dieren Spanje Rondreis in het zuiden van Spanje (AndalusiŽ)


home  zomer onkruid   dieren/links vliegen kevers links kastanje AustraliŽ ItaliŽ Cluny-House-Gardens
tuin zomerbloeiers     spinnen   zweefvliegen/1 wantsen links2 Engeland1  2    Schotland 
lente herfst kamerplanten   vlinders zweefvliegen/2     Frankrijk1  2 Spanje
lente'07 winter euphorbia   libellen wespen/bijen   duin Ierland TsjechiŽ

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                                          Dieren in de tuin     

In 2007 ben ik  begonnen om ook de dieren in de tuin te beschrijven. Omdat het veel te veel werd heb ik de insecten en spinnen op aparte pagina's gezet. (zie boven) Ik beschrijf niet alle dieren. Je zult bijvoorbeeld geen vogels  aantreffen. Er zijn nu ook subpagina's bij de insecten toegevoegd. (zie onderaan deze pagina)
Onderaan de bladzijde heb ik links naar insectensites staan.

Kikkers

Groene Kikker (Rana esculenta) Groene Kikker (Rana esculenta)  Groene Kikker (Rana esculenta)  Een jonge Groene Kikker (Rana esculenta)  kikkerdril groene kikker  Twee jonge Groene Kikkers (Rana esculentas) (30 mei) Ze groeien snel en zijn helemaal gewend aan ons.
Groene Kikker (Rana esculenta).

Hij heeft een wat gedrongen uiterlijk vind ik. Hij blijft meestal in de buurt van de vijver. Ze overwinteren op de bodem van een sloot. In dit geval van de vijver. Ik hoop, dat hij de reiger overleefd heeft. De derde foto is een jonge kikker in april door mijn vrouw gefotografeerd. 
Hij schijnt nogal vraatzuchtig te zijn. Hij eet voornamelijk insecten, larven, slakken en wormen.
Hij is wat later met de eierafzetting. (eind mei tot begin juni.) Eerst eten ze heel veel. De eieren worden afgezet in verschillende klonten.
Verspreiding: In Europa vanaf de Middellandse zee tot het zuidelijk puntje van ScandinaviŽ. In Nederland is de populatie achteruit gegaan. 

Bruine Kikker (Rana temporaria) Bruine Kikker (Rana temporaria)  Bruine Kikker (Rana temporaria)  Bruine Kikker (Rana temporaria)  kikkerdril met paddeneitjes  Bruine Kikker (Rana temporaria)
Bruine Kikker (Rana temporaria).
De Bruine Kikker kom je veel verder van de vijver tegen, dan de Groene Kikker. 
Vandaag (5 maart 2007) ontdekte mijn vrouw er een in een emmer regenwater. Normaal is het niet zo makkelijk om foto's te maken. Ik heb dus eerst de kamera gepakt, voordat ik hem er uithaalde.
De Bruine Kikker is de meest verbreide kikkersoort van Europa. Hij kan goed tegen de kou. Hij overwintert laat en komt weer vroeg te voorschijn. 
Voedsel: Insecten, wormen en andere kleine diertjes.
Op 1 april (geen grap) zagen we het eerste kikkerdril in de vijver. Links onder zie je ook de snoeren met eitjes van de padden.
Op 3-11 heb ik de laatste bruine kikker gefotografeerd. Hij zag er weldoorvoed uit. Wat natuurlijk ook nodig is voor de winter. Hij is ook veel lichter van kleur. Je kunt ze herkennen aan de donkere vlek achter het oog.
The white-lipped tree frog, the giant tree frog (Litoria infrafrenata). De grootste boomkikker van de wereld. The white-lipped tree frog,  the giant tree frog (Litoria infrafrenata). De grootste boomkikker van de wereld.

Inheems in de regenwouden van Noord Queensland, New Guinea, the Bismarck Islands en the Admiralty Islands.

Maar wat doet die op een Nederlandse tuinsite? Mijn vrouw had foto's van onze kikkers in de vijver naar haar broer George gestuurd, die in AustraliŽ in de buurt van Cairns woont. Hij stuurde een foto van deze boomkikker terug, die hij genomen had in zijn tuin. Hij vond het wel wat voor m'n tuinsite. Tja...We waren zo trots op onze kikkers. Deze boomkikker kan wel 13 cm worden.
Hier heb ik enkele foto's van zijn tuin geplaatst. http://members.quicknet.nl/tj.de.graaf/Kuranda.htm
De boomkikker (Hyla arborea) is de enige soort, die in Nederland voorkomt. Niet bij ons in de buurt. Dat zeldzame beestje wordt maar 4 of 5 cm.

Bruine Kikker (Rana temporaria) met kikkerdril. Onze bruine kikkers in 2013. Foto 17-4-2013.

Salamanders

Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris) Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris) Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris)
Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris) Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris)
Kleine Watersalamander (Triturus vulgaris) De kleine salamander leeft in een groot deel van Europa. (niet in Spanje) Het is de meest noordelijk levende salamandersoort. Hij komt ook in Noorwegen en Zweden voor. In Nederland is hij heel algemeen. In april tot juni zie je ze in de vijver, daarna gaan ze aan land.
Vandaag (5 maart 2007)heb ik de meterput (staat droog) opengemaakt. Zoals elk jaar zaten er weer een paar salamanders, die daar de winter hebben doorgebracht. Ze zien er altijd mager uit. Vooral als je ze vergelijkt met een salamander, die ik dezelfde dag uit een klein vijvertje had gehaald, tijdens het schoonmaken . Een was ik bijna vergeten. Op de foto zie je wel waarom. (schutkleur) De buik heeft een kleurtje. Dat zie je als je ze op hun rug legt. Ze houden zich dan dood. Tijdens de paartijd is het mannetje op zijn mooist.

Padden

De Gewone Pad (Bufo bufo) Gewone-pad-(Bufo-bufo)  Gewone-pad-(Bufo-bufo)  paddeneitjes in snoeren twee padden  padden met eitjes  padje Gewone pad (Bufo bufo)
De Gewone Pad (Bufo bufo) behoort tot de familie echte padden of Bufonidae. Er zijn volgens wikipedia ook soorten padden, die eigenlijk niet tot die familie behoren. Ik was (11 maart. 2007) aan het werk bij de composthoop, toen mijn oog op de pad viel. Hij zat verscholen in de hoop. Ik heb een paar foto's gemaakt en hem daarna met rust gelaten. Overdag zie je hem niet, behalve tijdens de paartijd. Dan zie je in de vijver de veel kleinere mannetjes op de vrouwtjes wachten.(maart-april) Ze keren altijd naar de zelfde plek terug. Ook de kikkers valt hij lastig. 
In de buurt zijn paddentunnels aangelegd voor de terugkerende padden. Vaak lift een mannetje mee op de rug van een vrouwtje.  
In de vijver verschijnen daarna snoeren met eitjes. De foto met de dubbele snoeren met eitjes is op 1 april genomen. De andere op 2 april.
Het padje op de foto zal nu een jaar oud zijn. 
De padden verlaten ze het water weer en gaan op jacht als het donker is.

Tuinslakken  en naaktslakken 
Twee foto's van slakken. Tijdens het snoeien heb ik de huisjesslakken verzameld, die ik tegen kwam. De bruine naaktslak vond ik bij de composthoop. De andere vond ik in de meterput. Het viel mij op, dat er maar heel weinig over de soorten op internet te vinden is.

Tuinslakken en naaktslakken  tuinslakken
Het fotograferen viel wat tegen. Twee naaktslakken (zie foto) gingen verbazingwekkend snel alle kanten op. Toen was ook nog de accu leeg. De andere slakken begonnen ook vaart te krijgen. De huisjes slakken heb ik teruggedaan in de emmer. De naaktslakken heb ik laten gaan.
Slakken zijn hermafrodiet (tweeslachtig). Na de paring leggen beide slakken eitjes. Als smeermiddel gebruiken ze tijdens het voortbewegen een slijmlaag.   De bruine is een grote wegslak (Arion rufus). Van hem heb ik het meeste last. Hij eet zelfs van de cactussen met scherpe stekels. Hem zie je ook het meest overdag, als het vochtig is. Op de foto is hij in rust. Hij trekt zich dan samen. De grijze met donkere vlekken is een grote aardslak (Limax maximus) Hij kan nog 15 tot 20 cm lang worden. Het is een alleseter en schijnt zelfs andere slakken te eten. Hij kan drie jaar worden. De grote is een ook een grote aardslak (Limax maximus), maar dan wat donker uitgevallen. De groene is een gele aardslak Limacus flavus
 lichte aardslak Limacus flavus lichte aardslak Limacus flavus De lichte aardslak Limacus flavus (Limax (limacus) flavus) was vanaf de foto met de verzameling niet te determineren. Daarom heb ik nog een exemplaar gezocht en op de foto gezet. Opvallend bij dit dier is de gelige kleur van het lichaam met de contrasterende blauw gekleurde voelsprieten. Je vindt ze vaak in de buurt van huizen. Bij mij vooral in de watermeterput. Voor het determineren wil ik Tello Neckheim en Arjan de Groot bedanken.

De tuinslakken of huisjesslakken vind ik minder agressief. Het grote huisje is van een segrijnslak (Cornu aspersum voorheen Helix aspersa). Ik zag alleen een leeg huisje, terwijl ik ze meestal overal tegenkom.(tussen potten, open haardhout enz.)  Misschien komt het door de droogte. De andere slakken heb ik tijdens de droogte helemaal stil tegen de stam van de pruimenboom zien zitten. Ze sluiten de opening van hun huisje net als in de winter met slijm af. Sommige soorten worden wel tien jaar oud.
De roze tuinslak (Cepaea nemoralis) heeft verschillende namen: gewone tuinslak, de zwartgerande tuinslak en de zwartliptuinslak De geel groene huisjesslak is een witgerande tuinslak (Cepaea hortensis). Hij wordt ook wel witliphuisjesslak genoemd. De huisjes kunnen ook een band hebben. Dat maakt het determineren lastig. Ik hoop, dat ik het goed heb.

Bestrijding. Voor de cactussen gebruik ik Escar-go. De slakken eten het op, trekken zich terug en gaan dood. Het is niet giftig en dus niet schadelijk voor andere dieren. Hosta's plant ik niet meer. Als ik slakken tegen kom op gevoelige planten, zet ik ze op de composthoop, daar mogen ze wel eten. 
Andere planten, die ik heb en die last hebben van slakken zijn Acanthus mollis, Eendagsbloem (Tradescantia) ( vooral tegen het eind van de bloeiperiode), Ligularia,  Zonnehoed (Echinacea) Voor deze planten hoef ik niet of een enkele keer te strooien. Planten zoals afrikaantjes zet ik niet meer in de tuin. Ik laat zoveel mogelijk de natuur zijn gang gaan. Dorre bladeren laten liggen of schelpen strooien helpt niet bij naaktslakken heb ik gemerkt.
Vijanden: lijsters, kevers, mollen, egels en muizen.

Gewone Barnsteenslak (Succinea putris) Gewone Barnsteenslak (Succinea putris) Familie Barnsteenslakken (Succineidae)


Deze slak heb ik in juni gefotografeerd. Ik weet niet hoe hij in de tuin is gekomen.
Want hij leeft in vochtige plekken. Bijvoorbeeld natte weiden en moerassen.
Dit is nog een jonge slak, want hij kan 2 cm groot worden. De naam barnsteen heeft hij te danken aan de kleur van het huisje en omdat het zo doorschijnend is. Het huisjes heeft 3 tot 4 windingen. De laatste is sterk verbreed.

Gewone Barnsteenslak (Succinea putris) Gewone Barnsteenslak (Succinea putris)

Er zijn ook vele kleine slakjes in de tuin, die je pas ziet als je tussen bladeren en stenen gaat zoeken. Van deze slakjes heb je geen last.

Boerenknoopje. (Discus rotundatus). Familie Discidae. Bruine blinkslak (Aegopinella nitidula). Familie Oxychilidae.
Boerenknoopje. (Discus rotundatus). Familie Discidae.  Boerenknoopje. (Discus rotundatus). Familie Discidae.
In Nederland is deze soort eigenlijk met geen enkele andere te verwarren. Kenmerken: de scherpe ribbeltjes en de bruine vlekjes. 
Het huisje is ongeveer 6 mm. Het slakje eet plantaardig materiaal en schimmels. Ik vind ze vooral onder stenen, stukken hout in de buurt van de composthoop.
Foto's 30-8-2012.
Bruine blinkslak (Aegopinella nitidula). Familie Oxychilidae. Bruine blinkslak (Aegopinella nitidula). Familie Oxychilidae.
Blinkslak vanwege de oppervlakteglans. Toch is hij bij deze soort nog vrij mat. De schelp is een beetje aangetast door erosie. Het huisje is 9 mm groot. Je kunt hem in het voorjaar al vinden. 
Foto's 21-4-2008 
Bedankt voor determinatie: Arjan de Groot en Tello Neckheim
Gewone haarslak (Trochulus hispidus, Trichia hispida) Familie Hygromiidae. Cochlicopa, misschien Cochlicopa lubrica, de Glanzende agaathoren. Familie Cochlicopidae
Gewone haarslak (Trochulus hispidus, Trichia hispida) Familie Hygromiidae. Gewone haarslak (Trochulus hispidus, Trichia hispida)  Familie Hygromiidae.
Het slakenhuis van dit slakje heeft korte haren. Iets wat je niet vaak ziet.
Het huisje is ongeveer 6 mm.
Europa.  Foto's 30-11-2011. 
Cochlicopa, misschien Cochlicopa lubrica, de Glanzende agaathoren. Familie Cochlicopidae Met een Discus rotundatus Cochlicopa, misschien Cochlicopa lubrica, de Glanzende agaathoren. Familie Cochlicopidae.
Dit slakje vond ik onder een stuk hout samen met een aantal boerenknoopjes. Het huisje is 5 tot 7 mm groot. (op de foto 5 mm) Er op lijkende soorten zijn Cochlicopa lubricella en Cochlicopa nitens. Hij eet plantenafval, schimmels, maar soms ook met verse bladeren. 
Europa, Noord-Amerika. maar nu ook o.a. in AustraliŽ, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika.
Foto's 30-10-2010. Cochlicopa met Discus rotundatus.

Andere insecten

Hier een paar insecten, die niet bij de andere groepen horen, maar die ik wel interessant vind.


Sprinkhanen

Ik zie niet zo veel soorten in de tuin. 

Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) vrouw Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) vrouw
Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) vrouw   Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) vrouw sprinkaan-aug-2-5-8-2010.jpg (52295 bytes)  Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) Man
Struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima) Familie Sabelsprinkhanen (Tettigoniidae)  Foto's augustus 2010

Zoals je op de foto's ziet is er een duidelijk verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes van deze licht groene sprinkhaan. De vrouwtjes hebben een kleine naar boven gekrulde legbuis. De vleugels zijn ook klein.
Er op lijkende soorten zijn de zaagsprinkhaan (groter) en de oostelijke struiksprinkhaan (witte strepen langs de flanken)
Het geluid, dat ze maken, is te hoog voor het menselijk oor.
Mannetjes 10 - 13 millimeter, vrouwtjes 13- 18 mm. In grote delen van Europa. Juni - oktober.
De nimfen van de struiksprinkhanen zijn zwart gespikkeld en hebben zwarte banden om de antennes en de poten.
Foto1-6-2013. De nimfen van de struiksprinkhanen zijn zwart gespikkeld en hebben zwarte banden om de antennes en de poten.

Zuidelijke boomsprinkhaan†(Meconema meridionale). Onderfamilie Meconematinae. Familie Sabelsprinkhanen (Tettigoniidae). Zuidelijke boomsprinkhaan (Meconema meridionale). Onderfamilie Meconematinae. Familie Sabelsprinkhanen (Tettigoniidae). 

Een licht groene sprinkhaan met een duidelijke lichtgele streep van kop tot het achtereind van het lichaam. De vleugels zijn heel klein. Vliegen doen ze dus niet. Je ziet ze ook niet springen.  Het mannetje heeft een draadachtige cerci. Het vrouwtje heeft een vrij lange sabelvormige legbuis.

Het is een Zuid-Europese soort, die hoogst waarschijnlijk samen met tuinplanten in Nederland terecht is gekomen. Ook kunnen ze meegelift zijn met vakantiegangers.
Hij leeft van kleine beestjes als bladluizen.

Mannetjes 11 - 13 mm, vrouwtjes 11 - 16 mm. Augustus - november.

Foto vrouwtje 17-10-2010  

Kustsprinkhaan†(Chorthippus albomarginatus). Familie Veldsprinkhanen (Acrididae). Kustsprinkhaan (Chorthippus albomarginatus). Familie Veldsprinkhanen (Acrididae).

De kustsprinkhaan heeft rechte zijkielen op het halsschild, lange vleugels en geheel lichte poten. De kleur is variabel van groen tot bruin. Hij lijkt op de zompsprinkhaan (C. montanus) en de krasser (C. parallelus), maar die hebben een donkere achterknie en meestal kortere vleugels. De weidesprinkhaan (C. dorsatus) lijkt er ook op, maar die is zeer zeldzaam in Nederland. 
Ze zitten niet alleen bij de kust maar in heel Nederland. 

Lengte 13 - 23 mm. Juni - september.

Kustsprinkhaan†(Chorthippus albomarginatus). Familie Veldsprinkhanen (Acrididae). Foto's 9-8-2013.  

   

Glyphotaelius pellucidus. Familie schietmotten (Limnephilidae). Orde schietmotten, kokerjuffers (Trichoptera).

Glyphotaelius pellucidus. Familie schietmotten (Limnephilidae). Orde schietmotten, kokerjuffers (Trichoptera).

Glyphotaelius pellucidus. Familie schietmotten (Limnephilidae). Orde schietmotten, kokerjuffers (Trichoptera).
Glyphotaelius pellucidus. Familie schietmotten (Limnephilidae). Orde schietmotten, kokerjuffers (Trichoptera). Glyphotaelius pellucidus. Familie schietmotten (Limnephilidae). Orde schietmotten, kokerjuffers (Trichoptera).

Dit is een algemene soort en is te herkennen aan een ingekeepte buitenrand van de voorvleugel. In Nederland zijn er  177 soorten bekend. 
De larven komen voor in het water en maken van plantendelen en steentjes een kokertje, waar ze in kruipen. Het huisje is aan beide kanten open. aan de voorkant wordt hij elke keer vergroot. Ik kom ze heel vaak tegen in de vijver. Het kokertje verschilt per soort. Ze verpoppen zich in de koker. De pop zwemt naar het oppervlak. Daarna komt de imago te voorschijn.
De schietmot eet nauwelijks. De eitjes worden in een geleipakket aan een oeverplant bevestigd.

De lange naar voren uitstekende antennes zijn heel opvallend

Kokertje van een schietmot, Trichoptera. Kokertje van een schietmot, Trichoptera. Uit de vijver. Foto 10-6-2012

 


Elzenvlieg of slijkvlieg (Sialis cf. lutaria). Familie slijkvliegen (Sialidae) Orde grootvleugeligen (Megaloptera)

Elzenvlieg of slijkvlieg (Sialis cf. lutaria). Familie slijkvliegen (Sialidae) Orde grootvleugeligen (Megaloptera) Elzenvlieg of slijkvlieg (Sialis cf. lutaria). Familie slijkvliegen (Sialidae) Orde grootvleugeligen (Megaloptera)

Een donkerbruin insect met grote vleugels, die in rust als een afdakje over het lichaam zijn gevouwen. De aders in de vleugels zijn heel duidelijk te zien. Ondanks de naam is het geen vlieg. Hij heeft vier vleugels.

cf betekent hoogstwaarschijnlijk. Want vanaf  foto's is hij niet te onder te onderscheiden van andere soorten. Dit is de meest algemene slijkvlieg. De eitjes worden aan planten bij het water afgezet. Als ze uitkomen laten de larven zich in het water vallen. Ze leven daar op de bodem van bijvoorbeeld insectenlarven. 
Sialis lutaria is te vinden bij stilstaand of langzaam stromend water. Sialis fuliginosais vooral bij snelstromend water, Sialis nigripes bij grote rivieren en Sialis flavilatera bij modderig, stilstaand water. In Europa zijn er zes soorten bekend.
Lengte 35 mm. Mei - augustus.

Foto's 3-5-2013.

 

Goudoogje, Groene gaasvlieg† (Chrysoperla carnea)

Goudoogje, Groene gaasvlieg† (Chrysoperla carnea)

Goudoogje, Groene gaasvlieg  (Chrysoperla carnea)

Goudoogje, Groene gaasvlieg  (Chrysoperla carnea) Goudoogje, Groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea).  Orde: netvleugeligen (Planipennia).

Er zijn veel soorten gaasvliegen, die niet allemaal makkelijk uit elkaar te houden zijn.
Zoals op de foto goed is te zien, zijn de vier doorzichtige vleugels in rust als  een afdakje gevouwen. De ogen zijn goudkleurig. Een algemene soort. 
De eitjes worden op het uiteinde van zijden steeltjes gelegd. De larven leven van bladluizen, terwijl volwassen dieren ook nectar eten. Het is een nachtdier.
Ze worden in de kassen gebruikt tegen luizen. Sommige soorten gaasvliegenlarven zijn gecamoufleerd met stukjes plant of dode luizen. Zie hier.
In een jaar twee generaties. De imago overwintert en wordt dan bruin. Dat is nog niet bij deze te zien (foto: 8 nov.) Wel op een andere foto (10 apr) De afgebeelde larve kan ook van een ander soort gaasvlieg zijn.
Lengte: 10 - 17 mm.
Hier is veel meer informatie te vinden: http://waarneming.nl/soort/info/1806

 larve gaasvlieg  larve gaasvlieg Een gecamoufleerde gaasvlieglarve. Een gecamoufleerde gaasvlieglarve.

 

Haft, ťťndagsvlieg, Cloeon dipterum. Familie Baetidae Haft, ťťndagsvlieg, Cloeon dipterum. Familie Baetidae

Eťndagsvlieg omdat de volwassen haft kort leeft. Ze hebben twee of drie staartdraden aan het achterlichaam.  De nimfen leven langer. (een jaar) 
Apart is het, dat het vrouwtjes de eitjes in het lichaam bewaart en dat ze in het lichaam uitkomen. Ook is het heel apart, dat haften nog een laatste keer vervellen als ze al vleugels hebben. De volwassenen eten niet meer.
De nimfen van de verschillende soorten haften leven in het water of in de drassige bodem.

Cloeon dipterum heeft geen achtervleugels, zoals andere soorten en twee staartdraden. Mannetjes zijn te herkennen aan de kolomogen.

Foto vrouwtje 4-7-2011  

 

Schorpioenvlieg vrouwtje Panorpa germanica 
Schorpioenvlieg vrouwtje  Panorpa germanica
Schorpioenvlieg mannetje Panorpa germanica
Schorpioenvlieg mannetje  Panorpa germanica
Schorpioenvlieg (Panorpa) 

Het is een aparte groep nl. de Mecoptera. Ze hebben vier vleugels.
Hij houdt niet van volle zon en zoekt daarom de schaduw op. (Panorpa vulgaris doet dat minder) De naam schorpioen heeft hij gekregen, omdat het mannetje aan de uiteinde een tang heeft, waarmee hij het vrouwtje kan vasthouden tijdens de paring. 
Lengte ongeveer 15 mm.
Als je goed kijkt, zie je dat hij een soort snavel heeft. Vandaar de naam snavelvlieg. Hij eet dode insecten en vruchten.
De larve lijkt op een rups en kun je tussen bladafval vinden.
Bij de paring heeft het vrouwtje er vaak eerder genoeg van. Het mannetje kan dan het volgende doen.
* Het vrouwtje lokken met een lekker hapje dood beest om als ze daar dan van zit te smikkelen z'n gang te kunnen gaan. Voor dit geschenk geldt dus hoe groter hoe beter, want dan is ze langer bezig.
* Met de tang geleidt het mannetje de copula en houdt de staart van het wijfje er deels ook mee vast. Maar tegelijk wordt de vleugel van het vrouwtje ingeklemd onder het notaalorgaan (dat nokje op de rug van het derde achterlijfssegment). Als ze onverhoopt snel klaar is met eten kan ze dus moeilijk wegkomen.
* Terwijl het vrouwtje knabbelt, probeert het mannetje nog speekselklompen te produceren, die hij haar aanbiedt, zodra het vorige maaltje op is, zodat ze rustig kan blijven eten. Bij gebrek aan kadavers kan ook van meet af aan zo'n speekselhapje worden aangeboden en als het mannetje in de voorgaande tijd goed heeft gegeten, kan hij er een aantal na elkaar produceren om het vrouwtje bij de les te houden.
Het afgelopen, zodra het vrouwtje zich los weet te wurmen.

Dit zijn foto's van enkele jaren geleden. In 2009 heb ik er weer een aantal gefotografeerd. De mannetjes zijn wat makkelijker te determineren aan de hand van het mannelijke genitaal (aanhangseltjes op de staart"stekel") Tegenwoordig lukt het ook met de vleugeltekening. Omdat die enigszins variabel is, is dat lastig. 
Er zijn in Nederland 5 soorten. Maar Aulops alpina schijnt al heel lang niet meer te zijn waargenomen.

Arp Kruithof heeft heel wat onderzoek gedaan. Hij heeft de schorpioenvliegen hieronder voor me gedetermineerd. Dit is zijn commentaar.
Bedankt Arp

Man: Panorpa germanica  Man: Panorpa germanica Man: Panorpa germanica - Hypovalven op staart duidelijk; Notaalorgaan (spoiler op T3) groot; Vleugelpatroon standaard voor germanica. Man: Panorpa germanica  Man: Panorpa germanica Man: Panorpa germanica -  Hypovalven op staart iets onduidelijk. Spoiler op T3 vrijwel verstopt achter vleugels, maar lijkt net zichtbaar/groot, vleugelpatroon typisch voor germanica; kop met zwarte vlek bovenop dus geen cognata.
Man: Panorpa vulgaris  Man: Panorpa vulgaris Man: Panorpa vulgaris - Hypovalven op staart iets onduidelijk maar lijken okay; Notaalorgaan (T3) onopvallend; T6/T7 rond; Kop zwart bovenop; Vleugeltekening typisch met enorme basaalvlek. Vrouw: Panorpa germanica  Vrouw: Panorpa germanica Vrouw: Panorpa germanica - maar lastige. Tamelijk zwaar getekend voor germanica en daardoor erg dicht bij vulgaris.
Als je nieuwsgierig geworden bent, heb ik hier een paar linkjes naar het forum van Waarneming.
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php/topic,90330.msg609291.html#msg609291          en         http://forum.waarneming.nl/smf/index.php/topic,89886.msg607375.html#msg607375                                    

Springstaarten (Collembola)

Als je in de tuin aan het werk bent, zie je allerlei kleine beestjes wegspringen. Dat zijn meestal springstaartjes. Het zijn nuttige beestjes, want ze voeden zich met schimmels en rottend organisch materiaal.
Vaak zijn ze niet groter dan een mm. In ieder geval kleiner dan 6 mm.  Ze hebben een gevorkte "staart" (furcula), die ze onder hun lichaam houden. Normaal zit de vork vast met een soort grendeltje. Met deze "staart" kunnen ze bij gevaar voor zo'n beestje enorme sprongen maken. Ze klappen hem dan uit. Het is een aparte groep in het dierenrijk en worden dus niet tot de insecten gerekend. Ze hebben wel zes poten.
Er zijn twee vormen. Rond en langwerpig. Van beide groepen laat ik er een paar zien. Maar er zijn heel veel soorten. Een geweldige site over springstaartjes is de site van
Frans Janssens. Ook op de site van Steve Hopkin is veel informatie te vinden. Jan van Duinen  heeft enkele heel interessante pagina's op zijn site over springstaartjes.
Matty Berg, Jan van Duinen en Frans Janssens bedankt voor de hulp bij het determineren. 

Springstaarten met ronde vormen:

Dicyrtomina saundersi. Familie Springstaarten (Collembola) Dicyrtomina saundersi. Familie Springstaarten (Collembola).
Dicyrtomina saundersi wordt gekenmerkt de antenne waarin de kleur duidelijk verandert van licht naar donker bij de overgang van het 2e naar 3e segment. Bij de lichte springstaarten kan het eerste deel van de antenne licht zijn. Bij de donkere springstaart op de foto rechts is dat niet zo. Op zijn achterkant is een vlek, die er uitziet als een kruis met dwarsbalken. Linksonder op de foto zie een nimf  van een Vertagopus arboreus. Foto's 7-3-2011, 3-2-2014. Met dank aan Frans Janssens.
Dicyrtomina saundersi. Familie Springstaarten (Collembola).  Dicyrtomina saundersi. Familie Springstaarten (Collembola)
Dicyrtomina ornata. Familie Springstaarten (Collembola).
Dit springstaartje lijkt op de D. saundersi. maar de antennes hebben ťťn kleur. (soms is het eerste deel lichter) De vlek op de achterkant is minder duidelijk getekend. Dit is de bovenste van de twee. Het onderste springstaartje is hoogstwaarschijnlijk een lichte Dicyrtoma fusca. Foto's 7-3-2011.
Dicyrtomina ornata Familie Springstaarten (Collembola) en Dicyrtoma fusca  Dicyrtomina ornata Familie Springstaarten (Collembola) en Dicyrtoma fusca
Dicyrtoma fusca. Familie Springstaarten (Collembola).
Dit springstaartje is minder getekend dan de bovenste twee.  Ze hebben een kort vierde antenneleedje. ( Een kenmerk van Dictyrtoma)   Foto's 7-3-2011.                              
Dicyrtoma fusca Familie Springstaarten (Collembola)  Dicyrtoma fusca Familie Springstaarten (Collembola)
Langwerpige springstaarten:  Allacma fusca. Familie Springstaarten (Collembola).
Na regenbuien kun je veel Allacma fusca's op boomstammen vinden op zoek naar algen. Ik zie ze dan op mijn kasje. Daarop zitten ook algen. Foto's 14-8-2012.
Allacma fusca. Familie Springstaarten (Collembola). Allacma fusca. Familie Springstaarten (Collembola).
Orchesella cincta. Familie Springstaarten (Collembola)
Orchesella cincta. Familie Springstaarten (Collembola).
Een wat groter springstaartje. Dit springstaartje is het bovenste stukje van de antenne kwijtgeraakt. De onderste is kleiner en minder duidelijk getekend.
Foto,s 7-3-2011.    
Orchesella cincta. Familie Springstaarten (Collembola)
Orchesella villosa. Familie Springstaarten (Collembola).
Ongeveer 4 mm. Prachtig getekend.
Foto's 20-3-2011.
Orchesella villosa. Familie Springstaarten (Collembola)  Orchesella villosa. Familie Springstaarten (Collembola)
Tomocerus vulgaris. Familie Springstaarten (Collembola).
Ongeveer 4 mm en heel beweeglijk. Gelukkig bleef hij toch even stil zitten voor de foto.  Donker en glanzend in de zon.  Foto's 19-3-2011. Op 12-12-2011 zag ik een heel licht springstaartje. Het was ook een Tomocerus vulgaris. Deze was zijn schubben kwijt. Dan verschijnt de licht gele kleur, die er onder zit.      
Tomocerus vulgaris. Familie Springstaarten (Collembola) Tomocerus vulgaris zonder schubben. En daardoor veel lichter. Orchesella villosa. Familie Springstaarten (Collembola)  Tomocerus vulgaris. Familie Springstaarten (Collembola)   
Willowsia platani Familie Springstaarten (Collembola) Willowsia platani. Familie Springstaarten (Collembola).
Een klein springstaartje. Hij wandelde over het closetpapier. Ongeveer 3 mm groot. Hoogstwaarschijnlijk meegelift, want hij komt voor in de buurt van platanen. Die staan niet bij ons huis.  Foto's 17-7-2011.
Willowsia platani Familie Springstaarten (Collembola)
Vertagopus spec. Familie Springstaarten (Collembola).
Vertagopus arboreus en Vertagopus cinerea zijn algemene soorten, maar er zijn er meer. De verschillen zijn heel klein. En het springstaartje op de foto is al zo klein. Ongeveer 2 mm. Een nimf staat afgebeeld bij de Dicyrtomina saundersi. Foto 30-12-2011.
Vertagopus spec. Familie Springstaarten (Collembola)
Heteromurus nitidus. Familie Springstaarten (Collembola).  
Het lijkt wel een albino. Door het weerkaatsen van het zonlicht ziet hij er iets lichter uit. Hij heeft ook nog twee rode oogjes. (nog net te zien als je de eerste foto vergroot.) Verder is hij herkenbaar aan het gedeelde eerste antennelid. Op de tweede foto zie je hem samen met een jong naaktslakje.  Foto's 25-02-2012.
Heteromurus nitidus Familie Springstaarten (Collembola).   Heteromurus nitidus Familie Springstaarten (Collembola).  
Entomobrya albocincta. Familie Springstaarten (Collembola). Entomobrya albocincta. Familie Springstaarten (Collembola).
Ongeveer 2 mm. Opvallend is de witte band bij de schouders. op de rug zie je nog een oranje band. De achterkant is ook oranje. Door deze kenmerken is hij moeilijk met een ander springstaartje te verwarren. Foto's 11-3-2012.
Entomobrya albocincta. Familie Springstaarten (Collembola).
Entomobrya nivalis. Familie Springstaarten (Collembola).  
Meestal is hij olijfgroen, maar hij kan ook geel zijn. Het springstaartje op de foto is ongeveer 2 mm. 
Foto's 2-12-2011, 21-3-20112.
Entomobrya nivalis. Familie Springstaarten (Collembola).  Entomobrya nivalis. Familie Springstaarten (Collembola). 
   
Isotoma viridis. Familie Springstaarten (Collembola). Isotoma viridis. Familie Springstaarten (Collembola).
Deze is opvallend groen en lijkt op b.v. Isotomurus prasinus, maar er zijn ook donkerder exemplaren. Foto's 16-2-2014.
Isotoma viridis. Familie Springstaarten (Collembola).
Lepidocyrtus violaceus of Lepidocyrtus cyaneus. Familie Springstaarten (Collembola).
Een glanzend lichtblauw springstaartje van ongeveer 1 - 1,5 mm. Foto 17-2-2014.
 Lepidocyrtus violaceus of Lepidocyrtus cyaneus. Familie Springstaarten (Collembola).
   

Tripsen (Thysanoptera)

Trips spec, Thrips spec. Orde Tripsen (Thysanoptera). Ook wel Onweersbeestjes of Donderbeestjes genoemd. Trips spec, Thrips spec. Orde Tripsen (Thysanoptera). Ook wel Onweersbeestjes of Donderbeestjes genoemd.

De orde Tripsen bestaat weer uit verschillende families. Het zijn heel kleine, slanke insecten van 0,5 - 5 mm.
Sommige tripsen zuigen plantensappen op en worden als schadelijk beschouwd. Andere voeden zich met sappen van insecten als mijten of van schimmels. Er zijn heel veel soorten. Bij deze trips zijn geen vleugels te zien. Hij was ongeveer 3 mm. Er zijn ongevleugelde en gevleugelde tripsen. Ze kunnen niet zo goed vliegen met de rafelige vleugels.
(thysanos rafel en pteron vleugel). Ze kunnen wel ver en hoog door de wind worden meegevoerd.
Op deze foto is te zien, dat de vrouwtjes een legboor hebben. Deze trips zat met andere tripsen op een houtblok.
Foto 20-7-2012.

Nimf  Bloemenwants (Orius spec) 5e stadium met zijn prooi. (een thrips). Foto 21-7-2012. Een 2, 3 mm grote nimf van een Bloemenwants (Orius spec) 5e stadium met een trips als prooi. Alleen te zien op de grote foto. Foto 21-7-2012.  

 

Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren. Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren.
Ze vond, dat hij niet mocht ontbreken tussen de tuindieren.

Twee foto's van Oscar twee jaar later. (mei 2009) Hij blijkt een oogafwijking te hebben en ziet heel weinig. Toch vindt hij het nog heerlijk in de tuin. 
Ook als hij een half jaar niet geweest is, weet hij nog goed de weg.
Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren. Hier zit hij op de brug over de vijver.
Dit is Oscar. De kat van onze dochter, die soms bij ons komt logeren. Als je de foto vergroot, zie je hem aan de kant van de vijver tussen de adderwortels zitten. Ze waren bijna in bloei.

Links:
Als jouw dier, dat je zoekt, niet op deze bladzijden staat, kun je eens kijken bij 
The Garden Safari van Hans Arentsen en Hania Berdys, Insecten fotosite van Albert deWilde of  www.veluwe-insecten.nl van Han Endt. 
Macro's Macroshots Een website over een hobby het van dichtbij fotograferen van insecten en aanverwante dieren. Prachtige foto's, interessante informatie.
Anthomyiidae Een site over bloemvliegen met veel informatie en foto's van Joke van Erkelens.
Insecten....en zo. Insectenfoto's en... andere foto's van Trudy Riool.   
Dit is een website van Gerard Visser met foto's en beschrijvingen van kleinere dieren in vijvers, sloten en plassen.
Insecten in de ivn-tuin in Diemen en elders Net als ik houdt Jikke Veltman alle beestjes in de tuin in de gaten.
2metdenatuur Fotografen Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema hebben een natuur website gemaakt. Zowel planten als dieren worden beschreven.
Wereld en natuur  Er wordt geprobeerd alles van de wereld en de natuur te beschrijven met mooie foto's, filmpjes en geluiden.
www.nederlandsesoorten.nl De Nederlandse soorten planten en dieren staan hier vermeld. Ik maak regelmatig gebruik van deze site.   

Tuinwild  Over solitaire- en sociale bijen, solitaire- sociale- en paracitaire wespen, ander  tuinwild van Cor Evers. Op 11 juli 2013 is Cor helaas overleden. Zijn mooie website blijft te zien op internet en wordt nu voortgezet door zijn vrouw Alice Evers-Weltens.

Interessante Duitse sites!! :
Natur-in-nrw van Axel Steiner. Tekst en beeld informatie over een verscheidenheid aan dieren, planten, korstmossen en schimmels van Nordrhein-Westfalen. 
Naturraum Stux van Michael Stemmer. Gedetaieerde informatie van Michael over zijn tuin, maar ook over flora and fauna van Stuxes in Unkel, een kleine stad ten zuiden van Bonn.  
Rutkies.de/insekten
van Wolfgang Rutkies. Foto's van insecten in de tuin van Andreas en omgeving (OsnabrŁck). Zijn focus ligt op wespen. 
Naturspaziergang
van Andreas HaselbŲck. Andreas vertelt over alles wat je kunt vinden in de natuur. Planten, insecten, spinachtige, vogels en andere dieren. 

 Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV). De NEV is opgericht in 1845 en heeft als doel de studie van insecten, spinachtigen, duizendpoten en miljoenpoten te stimuleren. De vereniging verzorgt en bevordert daarvoor het contact tussen entomologen in Nederland.

Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven. Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

    
1stekeuze zoekmachine        

 Engels / English                                                                                

tuin zomer onkruid winter dieren/links kevers wespen/bijen   AustraliŽ Ierland Spanje 
lente zomerbloeiers kamerplanten  duin vlinders  wantsen  zweefvliegen/1   Engeland1  2  ItaliŽ TsjechiŽ
lente'07 herfst euphorbia spinnen libellen  vliegen zweefvliegen/2   Frankrijk1  2 Schotland links links2

Subpagina vliegen:    Sluipvliegen (Tachinidae)  Vleesvliegen (Calliphoridae)   Echte Vliegen, Huisvliegen (Muscidae)   Wapenvliegen (Stratiomyidae)   Bloemvliegen (Anthomyiidae)  Kleine vliegen   Muggen  
Subpagina wespen, bijen, hommels: Sluipwespen Ichneumonidae,    Bladwespen Symphyta,    Hommels     Bijenhotel            
Subpagina kevers:     Loopkevers (Carabidae)    Bladhaantjes (Chrysomelidae)   Snuitkevers    Boktorren en schijnboktorren   Lieveheersbeestjes, Coccinellidae  Kortschildkevers (Staphylinidae)    Kleine kevers       
Subpagina wantsen in de tuin:
"Water wantsen",   Schildwantsen (Pentatomoidea),   Blindwantsen, Miridae   Cicaden                  
Subpagina vlinders: Dagvlinders,   Atalanta,   Uilen,   Spanners, Geometridae,   Bladrollers, Torticidae,   Pyralidae, Crambidae  Sikkelmotten, Oecophoridae. 
Subpagina libellen:    Blauwe glazenmaker
Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk 
Subpagina zomerbloeiers:  Struiken, die in de zomer bloeien.

W3Counter Web Stats