Vakantie ItaliŽ

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

  ItaliŽ    Garda meer, Genua, Florence. Perugia, San Marino, VenetiŽ.   

Eind augustus, begin september 2014 hebben we een rondreis door ItaliŽ gemaakt. We bezochten het Gardameer, Genua, Florence, Perugia, San Marino en VenetiŽ. Bij het Gardameer bleven we twee dagen (drie nachten). Bij de andere plaatsen ťťn dag (twee nachten). Een aantal plaatsen hadden we al eens samen gezien op andere vakanties, maar dat was al jaren geleden. (1977 camping Viareggio, 1995 camping Gardameer, 2003 Camping bij het Trasimenomeer)

Gardameer.


Gardone.  Gardone.

Ons hotel stond in Gardone. Een plaatsje aan de westelijke oever van het Garda meer. De wandelpromenade aan het meer is heel gezellig en van daaruit vertrekken ook rondvaartboten. 
Er zijn een paar toeristische plekken. Het bekendst is de Vittoriale degli Italiani.  Een park met gebouwen, een theater, tuinen en zelfs een oorlogsboot. Het werd gebouwd tussen 1921 en 1938 door Gabriele díAnnunzio met de hulp van de architect Giancarlo Maroni. Wij gingen eerst naar de tuin Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller. Daarna was er geen tijd meer om het park te bezoeken, want de volgende dag wilden we een rondvaart op het Gardameer maken.
Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.   Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.

De enige tuin deze vakantie, maar wel een heel mooie. De grond is van de Andrť Heller Foundation. Andrť Heller is een Oostenrijkse artiest. 
In de tuin zijn planten te zien uit alle delen van de wereld. Er staan prachtige boomvarens, grasbomen, palmen, bamboe. Het is te veel om op te noemen. Vanaf de hogere gedeeltes heb je een mooi uitzicht over de tuin. Er zijn vele vijvers. Verder wordt je verrast door allerlei beelden van Roy Lichtenstein, Susanne SchmŲgner, Mimmo Paladino en Keith Haring. De tuin werd in 1901 aangelegd door Dr Arturo Hruska, een Oostenrijkse tandarts. Daarom wordt de tuin ook wel Giardino di Arturo Hruska genoemd.


Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.
... Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.
Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.... Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.
Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.... Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.
Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.... Gardone. Giardino Botanico Fondazione Andrť Heller.

 

Boottocht over het Gardameer van Gardone naar Sirmione. 
Je kunt ook met de auto naar Sirmione, maar dit is veel leuker. Op de tweede foto zie je de camping waar we in 1995 stonden. Op de vierde foto zie je Isola del Garda. Tegenwoordig gaat daar ook een boot naartoe. De villa op het eilandje is van de architect Luigi Rovelli voor de familie Borghese - Cavazza. Gebouwd in1890-1903.

Boottocht over het Gardameer van Gardone naar Sirmione. ... Boottocht over het Gardameer van Gardone naar Sirmione.
Boottocht over het Gardameer van Gardone naar Sirmione. ... Boottocht over het Gardameer van Gardone naar Sirmione.

Sirmione.   Sirmione.

Een historisch stadje op een schiereiland in het Gardameer. In het stadje staat het kasteel Rocca Scaligera, gebouwd in de 13e en 14e eeuw. In het stadje zie je massa's toeristen. Maar toch was het weer leuk om er doorheen te lopen.


Sirmione. Grotte di Catullo.   Sirmione. Grotte di Catullo.

Net buiten de stad op het eind van het schiereiland zijn er ruines van een Romeinse villa uit het begin van onze jaartelling. Hier kun je heerlijk wandelen en heb je een prachtig uitzicht over het meer, Net als twintig jaar geleden was het er opvallend rustig. 


Sirmione.
... Sirmione, het kasteel Rocca Scaligera
Sirmione. Grotte di Catullo.... Sirmione. Grotte di Catullo.
Sirmione. Grotte di Catullo.... Sirmione. Grotte di Catullo.

 


Genua.  Genua.

Ons hotel stond in het havengebied van Genua. Mooi is het er niet, toch is er wel van alles te zien. De veerboten komen hier aan, de luchthaven is er ook niet ver weg. Er is een goede metroverbinding met het centrum.
Als je door de stad rijdt moet je goed uitkijken voor de talloze scooters op de weg. 
Bij aankomst was het mooi weer, maar de volgende dag regende het de hele dag. Omdat ik me ook wat ziek voelde, hebben we niet zo veel bekeken. 

Genua.... Genua.

 

Lucca.

Op weg naar Florence kwamen we langs Lucca. In dit stadje zijn we ook in 1977 geweest. Er was niet veel veranderd. Iets toeristischer, maar nog steeds is het een rustige stad, waar je zonder wachtrijen mensen en zonder te betalen de kerkjes kan binnenwandelen.
Het historisch centrum is ommuurd en er is daarom weinig verkeer. 
Eerste kerk: San Michele in Foro. Tweede kerk: Basiliek van San Frediano. Derde kerk: Chiesa di San Pietro Somaldi. Laatste kerk: Cattedrale di San Martino. 
 
Lucca... Lucca.   
Lucca. Cattedrale di San Martino.... Lucca..
Lucca. Basiliek van San Frediano.... Lucca. Chiesa di San Pietro Somaldi.
Lucca. San Michele in Foro.. Lucca. San Michele in Foro.

 

Florence, Firenze.   

Een mooie stad, maar druk!!! Vooral de rijen onder begeleiding van een gids, die een bordje omhoog houdt om iedereen bij elkaar te houden zal ik niet snel vergeten.
Voor alle belangrijke gebouwen moet je betalen om naar binnen te kunnen komen. 
Florence, Firenze. Basilica di San Lorenzo, Sint-Laurensbasiliek.  Basilica di San Lorenzo, Sint-Laurensbasiliek.

Dit was de parochiekerk van de familie Medici. Het ontwerp is van Brunelleschi in 1420 begon men met de bouw. Een heel aparte rustige gevel. Helaas mochten er binnen geen foto's gemaakt worden.

Florence, Firenze. Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo.  Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo.

Vroeger het belangrijkste gouvernementele gebouw. Het hoofdgebouw werd tussen 1298 en 1314 gebouwd. Nu is het een museum waarin werken van onder andere Donatello, Mantegna en Pontormo. Bij de kleine foto's staan afbeeldingen van de binnenkant en uitzichten vanaf het gebouw.
Het gebouw staat bij het plein Piazza della Signoria. Aan de buitenkant staan veel beelden.                    

Florence, Firenze. Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo. Florence, Firenze. Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo. Florence, Firenze. Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo... Florence, Firenze. Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo. Florence, Firenze. Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo. Florence, Firenze. Palazzo Vecchio (Oude Paleis), Palazzo della Signoria, Palazzo del Popolo.                                 
Florence, Firenze. Piazza della Signoria. ... Florence, Firenze. Piazza della Signoria.
Florence, Firenze. Basilica di Santa Croce (Kerk van het Heilig Kruis) aan het Piazza Santa Croce.  Basilica di Santa Croce (Kerk van het Heilig Kruis) aan het Piazza Santa Croce.

In 1290 begon men aan de bouw van deze kerk. 
In de kerk zijn veel graftombes van beroemde Florentijnse inwoners. (Leon Battista Alberti een 15e-eeuwse architect, Vittorio Alfieri een 18e-eeuwse dichter en toneelschrijver, Leonardo Bruni een humanist en historicus, Galileo Galilei, Lorenzo Ghiberti, Niccolo Machiavelli, Michelangelo Buonarotti uit 1564 van Vasari, Gioacchino Rossini Louise van Stolberg-Gedern vrouw van Karel Eduard Stuart, Giorgio Vasari.)

Florence, Firenze. Basilica di Santa Croce (Kerk van het Heilig Kruis) aan het Piazza Santa Croce.   Florence, Firenze. Basilica di Santa Croce (Kerk van het Heilig Kruis) aan het Piazza Santa Croce.              

Florence, Firenze. Basilica di Santa Maria del Fiore, de Duomo (dom).   Basilica di Santa Maria del Fiore, de Duomo (dom).

Hier zijn we niet binnen geweest. De wachtrij was veel te lang zoals je op de foto kunt zien. 

Eind 13e eeuw begon men aan deze kathedraal te bouwen. Hij moest groter worden dan die in Pisa en Siena. Het duurde wel even voordat hij helemaal klaar was. Het is een overweldigend gebouw, dat niet in een keer op de foto is te krijgen.
Aan de westkant staat de Baptisterium San Giovanni, een vrijstaande doopkapel. Die was men helaas aan het opknappen en was helemaal omgeven door een doek, met de afbeelding van de kapel. (gedeeltelijk te zien aan de linkerkant op de foto hieronder.)

Florence, Firenze. Basilica di Santa Maria del Fiore, de Duomo (dom).                    


Florence, Firenze. Basilica di Santa Maria del Fiore, de Duomo (dom).
... Florence, Firenze. Basilica di Santa Maria del Fiore, de Duomo (dom)... Florence, Firenze. Basilica di Santa Maria del Fiore, de Duomo (dom)... Florence, Firenze. Basilica di Santa Maria del Fiore, de Duomo (dom).

 
Montalcino. 

Een dorp op een heuvel tussen de wijngaarden en olijfbossen. We hebben er heerlijke wijn gekocht. 
Motalcino wordt gedomineerd door de versterking "de Rocca" tegen de Florentijnen en Spanjaarden. 

Montalcino.... Montalcino.
Montalcino.... Montalcino.. Montalcino.. Montalcino.

 

Perugia.

Ook in Perugia zijn we al eens geweest. Het oude centrum ligt op een heuvel, waar je vanaf veel parkeerplaatsen met een roltrappen kunt komen.
Er zijn veel toeristen, maar het is niet storend zoals in Florence en VenetiŽ. 
Perugia. Palazzo dei Priori.   Het Palazzo dei Priori, waarin het stadhuis is met daarvoor de Fontana Maggiore. Aan de overkant van het plein staat de cattedrale metropolitana di San Lorenzo.
Mooi zijn de vele smalle straatjes.                  

Perugia. Palazzo dei Priori.
... Perugia. Cattedrale metropolitana di San Lorenzo... Perugia. Cattedrale metropolitana di San Lorenzo.
Perugia.  Perugia. Perugia.   Perugia.                                  
Perugia. Cattedrale metropolitana di San Lorenzo.... Perugia.
Perugia. Etruskische put.   Er is nog veel van de Etrusken terug te vinden in Peruria. Een voorbeeld daarvan is deze diepe Etruskische put.


Urbino.

Urbino heeft een hoog gelegen centrum, dat je vanaf de parkeerplaats kunt bereiken met een lift. Terug moet je lopen langs de weg op de foto.
Bekend zijn de 15de-eeuwse Palazzo Ducale en de kerk Duomo di Urbino. 

Urbino... Urbino..  Urbino..  Urbino..
Urbino.... Urbino. Duomo di Urbino.. Urbino. Duomo di Urbino.. 
 

San Marino.

Toen we aan kwamen rijden zagen we het oude centrum al liggen boven op de berg, die boven het landschap uitstak. Daar stond ons hotel.
Toen we aankwamen was het mooi weer. De volgende dag heeft het tot ongeveer vijf uur gegoten. We hebben dus minder kunnen bekijken dan we van plan waren. Het uitzicht is fantastisch. Ik heb hier wat foto's geplaatst van de eerste dag bij aankomst, 's avonds, na de regen.
Op de laatste foto zie je de wisseling van de wacht. 

San Marino.... San Marino.
San Marino.... San Marino.
San Marino.... San Marino.
San Marino.... San Marino.
San Marino. San Marino... San Marino.  San Marino... San Marino. San Marino. San Marino.                               

VenetiŽ.

Net als Florence is VenetiŽ heel erg druk. Als je er maar ťťn dag bent, bezoek je natuurlijk de meeste toeristische plekken. Er mag geen verkeer komen in de binnenstad. We hadden een dag kaart gekocht voor de waterbus ( vaporetto). Je kon dan op veel plekken in de stad in- en uitstappen. 
De eerste foto is van de Ponte degli Scalzi, ontworpen door Eugenio Miozzi en in 1934 voltooid.
De tweede brug is bekender. Namelijk de Ponte di Rialto (Rialtobrug) ontworpen door Antonio da Ponte. Op de brug vind je allerlei stalletjes.

VenetiŽ. Ponte degli Scalzi.... VenetiŽ. Ponte di Rialto (Rialtobrug).
VenetiŽ. Ponte di Rialto (Rialtobrug).... VenetiŽ. Ponte di Rialto (Rialtobrug).
VenetiŽ. Ponte di Rialto (Rialtobrug). VenetiŽ. Ponte di Rialto (Rialtobrug). VenetiŽ. Ponte di Rialto (Rialtobrug). 
VenetiŽ. Gondels... VenetiŽ. Gondels. In elk kanaaltje dat je passeert, zie je gondels varen. 
VenetiŽ. Basilica di San Marco (Basiliek van San Marco).

Basilica di San Marco (Basiliek van San Marco).

De grootste kathedraal van VenetiŽ aan het Piazza San Marco (San Marcoplein). Gebouwd in 1060. 
We zijn er niet ingegaan vanwege de heel lange wachtrij.
Het plein is ook indrukwekkend.

VenetiŽ. Piazza San Marco (San Marcoplein).... VenetiŽ. Piazza San Marco (San Marcoplein).
VenetiŽ. Piazza San Marco (San Marcoplein). VenetiŽ. Piazza San Marco (San Marcoplein). VenetiŽ. Piazza San Marco (San Marcoplein)... VenetiŽ. Piazza San Marco (San Marcoplein). VenetiŽ. Piazza San Marco (San Marcoplein).           
VenetiŽ. Uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore. ... VenetiŽ. Uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore.
VenetiŽ. Uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore. VenetiŽ. Uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore. VenetiŽ. Uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore. VenetiŽ. Uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore.        Uitzicht op het eiland San Giorgio Maggiore met de kerk ontworpen door door Palladio in 1566.
VenetiŽ. De Brug der Zuchten.    De Brug der Zuchten. De brug is een verbinding tussen het Dogepaleis (Palazzo Ducale) en de gevangenis. Gevangenen gingen over deze brug naar de gevangenis.
VenetiŽ. Basiliek van Santa Maria della Salute.  Basiliek van Santa Maria della Salute. Gebouwd in 1631Ė1687 door de architect Baldassare Longhena. Het gebouw is van witte kalksteen, achthoekig van vorm en in barokstijl.
VenetiŽ.... VenetiŽ.  VenetiŽ. Behalve de gebouwen is het ook leuk om de kraampjes en winkels te bekijken met glaswerk en maskers.

                                   

Engels / English                                                           

  

Subpagina AustraliŽ:  Hongkong        

                                                                                    

omhoog                    home    

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-