Kevers in de tuin


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      Australië      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      Italië      Schotland      Spanje      Slovenië      Kroatië      Tsjechië
home      links      links2




Subpagina kevers: 
Loopkevers (Carabidae)     Bladhaantjes (Chrysomelidae)     Snuitkevers     Boktorren en schijnboktorren     Lieveheersbeestjes, Coccinellidae     Kortschildkevers (Staphylinidae)     Kleine kevers                      


To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                     Kevers in de tuin 

Voor de families, waarvan ik veel soorten heb, heb ik een subpagina gemaakt. Ik heb van elke familie een voorbeeld op deze pagina geplaatst met daaronder een link naar de subpagina over deze familie.

Zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) Genus Coccinella. Onderfamilie Coccinellinae. Familie Lieveheersbeestjes (Coccinellidae).   Zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata).  Aardvlo, vlokever Asiorestia spec - Neocrepidodera spec. Onderfamilie Alticinae. Familie bladhaantjes (Chrysomelidae).  Aardvlo, vlokever Asiorestia spec - Neocrepidodera spec. Familie  bladhaantjes (Chrysomelidae).
Meer lieveheersbeestjes op mijn site vind je op:  Subpagina Lieveheersbeestjes  Meer bladhaantjes op mijn site vind je op:  Subpagina Bladhaantjes (Chrysomelidae)
Rode Smalbok (Corymbia rubra). Man. Leptura rubra en Stictoleptura rubra zijn oude wetenschappelijke namen, die nog wel worden gebruikt. Familie Boktorren (Cerambycidae). Rode-Smalbok (Corymbia rubra) Leptura rubra en Stictoleptura rubra zijn oude wetenschappelijke namen, die nog wel worden gebruikt  Dasytes cyaneus Familie Dasytidae Dasytes cyaneus. Familie Dasytidae. Hij lijkt op een kleine boktor en heeft een metallic blauwe glans.  
Meer boktorren op mijn site vind je op: Subpagina boktorren (Cerambycidae) en schijnboktorren Meer op boktorren lijkende kevers (schijnboktor) op mijn site vind je op: Subpagina boktorren (Cerambycidae) en schijnboktorren
Notiophilus spec. Onderfamilie: Nebriinae. Familie: Loopkevers (Carabidae).  Notiophilus spec. Familie: Loopkevers (Carabidae). Groene struiksnuittor (polydrusus sericeus)   Groene struiksnuittor (polydrusus sericeus) Familie snuitkevers (Curculionidae)
Meer loopkevers op mijn site vind je op: Subpagina loopkevers (Carabidae) Meer snuitkevers op mijn site vind je op:  Subpagina Snuitkevers 
Philonthus spec. Familie kortschildkevers (Staphylinidae)   Philonthus spec. Familie kortschildkevers (Staphylinidae).  Ptilinus pectinicornis Familie Anobiidae man Ptilinus pectinicornis. Familie Anobiidae. Een voorbeeld van een kleine keversoort!
Meer kortschildkevers op mijn site vind je op: Subpagina kortschildkevers (Staphylinidae) Alle families, die hoofdzakelijk uit kleine kevers bestaan vind je op mijn site op: Subpagina kleine keversoorten


In het water:


Waterroofkevers, Dytiscidae.

waterroofkever uit de familie Agabus of de familie Ilybius.. Waterroofkevers. Dytiscidae.. Waterroofkevers. Dytiscidae.. Waterroofkevers. Dytiscidae.  Waterroofkevers. Dytiscidae.
Deze familie is verwant aan de loopkevers. Behalve goed zwemmen kunnen ze ook vliegen. Het lichaam is aangepast aan het water. Ze hebben een luchtvoorraad onder de elytra (de ruimte tussen het achterlijf en de dekschilden), die via de achterpunt van het lichaam wordt ververst. Dat hebben ze nodig, omdat ze geen kieuwen hebben.
De larven zijn ook carnivoren en leven in het water. De kevers overwinteren meestal.
Zo nu en dan zie ik een waterroofkever in de vijver. Maar dit was de eerste, die in het schepnet zat, toen ik bladeren aan het weghalen was. Foto's 13-3-2010, Lengte kever: 10 mm.
De donkere waterkevers zijn vaak niet makkelijk te determineren vanaf een foto. Het kan er een uit de familie Agabus of de familie Ilybius zijn. De kever lijkt op een Agabus bipustulatus. Maar die heeft in de lengte enkele rijen puntjes in het rugschild.
Moeraswaterroofkevertje (Hydroporus palustris). Familie waterroofkevers (Dytiscidae)... Moeraswaterroofkevertje (Hydroporus palustris). Familie waterroofkevers (Dytiscidae).  Moeraswaterroofkevertje (Hydroporus palustris). Familie waterroofkevers (Dytiscidae).
Er zitten veel van deze kleine kevers in onze vijver. Het moeraswaterroofkevertje is het meest waarschijnlijk, want dat is een algemeen kevertje in Nederland. De Hydroporus soorten, die er op lijken zijn zeldzamer.
De bovenzijde is donkerbruin met bruingele vlekken (variabel), de onderkant is zwart.  
Ze voeden zich met kleine ongewervelde dieren. De volwassen kever overwintert onder water.
Lengte ongeveer 3,5 mm. Palearctisch. Foto's: 6-6-2012.
Geelrand spec. (Dytiscus spec). Familie waterroofkevers (Dytiscidae)... Geelrand spec. (Dytiscus spec). Familie waterroofkevers (Dytiscidae).  Geelrand spec. (Dytiscus spec). Familie waterroofkevers (Dytiscidae). Niet in de tuin, maar in een duinmeertje ongeveer 4 km van ons huis.
Ik weet niet welke soort. Geelgerande watertor (Dytiscus marginalis) is bekend, maar er zijn meer Dytiscus soorten in Nederland. Namelijk: Dytiscus circumflexus, Dytiscus dimidiatus. Zeldzaam: Dytiscus circumcinctus, Dytiscus lapponicus. Heel zeldzaam: Dytiscus latissimus, Dytiscus semisulcatus. In Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-en Midden-Amerika zijn 26 soorten uit dit geslacht. 
De verschillen zijn aan de onderkant te zien. Helaas heb ik alleen foto's van de bovenkant.
Een kenmerk is natuurlijk de gele rand. De dekschilden van de vrouwtjes hebben meestal groeven, die van de mannetjes zijn glad.
Zowel de kevers als de larven zijn rovers.De lengte van deze kever schat ik op ongeveer 3 cm. Een grote kever.  Foto's: 11-9-2012. Zie voor meer informatie de
zoekkaart.              
Slijktor (Rhantus suturalis). Familie waterroofkevers (Dytiscidae)... Slijktor (Rhantus suturalis). Familie waterroofkevers (Dytiscidae).  Slijktor (Rhantus suturalis). Familie waterroofkevers (Dytiscidae).
Hij lijkt donkerbruin, maar zoals op deze foto te zien is, zijn de dekschilden goudgeel met een dichte zwarte stippeling. Een lichtgele gekleurde rand en een ruitvormige vlek op het nekschild. De onderkant is zwart.
Lengte 10,5-12,5 mm. Foto's: 25-6-2019.


Helophoridae. - Hydrophilidae.

Helophorus Helophorus grandis of Helophorus aequalis Familie Helophoridae. Ook wel gezien als subfamilie Helophorinae in de familie Hydrophilidae. Superfamilie Hydrophiloidea.. Helophorus Helophorus grandis of Helophorus aequalis Familie Helophoridae. Ook wel gezien als subfamilie Helophorinae in de familie Hydrophilidae. Superfamilie Hydrophiloidea. Helophorus Helophorus grandis of Helophorus aequalis Familie Helophoridae. Ook wel gezien als subfamilie Helophorinae in de familie Hydrophilidae. Superfamilie Hydrophiloidea. Helophorus Helophorus grandis of Helophorus aequalis Familie Helophoridae. Ook wel gezien als subfamilie Helophorinae in de familie Hydrophilidae. Superfamilie Hydrophiloidea. Helophorus Helophorus grandis of Helophorus aequalis Familie Helophoridae. Ook wel gezien als subfamilie Helophorinae in de familie Hydrophilidae. Superfamilie Hydrophiloidea  Helophorus Helophorus grandis of Helophorus aequalis Familie Helophoridae. Ook wel gezien als onderfamilie Helophorinae in de familie Hydrophilidae. Superfamilie Hydrophiloidea.
Dit 6 mm grote kevertje zag ik in de vijver op een blaadje. Ik herkende hem wel als Helophorus. Maar de soort moest ik vragen.
Ton van Haaren legt het als volgt uit: Helophorus grandis of Helophorus aequalis, vanwege de aanwezigheid van een scutellairstreep en de habitus. Kun je verder onderscheiden aan de penis en de betanding van het laatste sterniet.              Dat is hier niet te zien. Bedankt Ton. 
Er zijn veel op elkaar lijkende soorten. Van 2 tot 9 mm. Holarctisch. 
Dit kevertje leeft in het water, maar is daarvoor niet zo goed aangepast wat betreft de lichaamsvorm als bijvoorbeeld de Dytiscidae. Het lichaam is wel langwerpig, maar wordt onderbroken tussen het halsschild en de dekschilden. Het halsschild heeft grillige groeven in de lengte richting. De poten zien er niet echt uit als zwempoten.  
Je vindt ze tussen de waterplanten. Maar ze kunnen ook uitstekend vliegen. Dat deed ook dit kevertje. Na de foto linksboven vloog hij weg. Het lukte me niet om het te fotograferen.
Foto's: 9-11-2011.         


Hydraenidae. 

Een familie van kleine waterkevers met knopvormige antennes. Het zijn geen goede zwemmers. Vaak zitten ze aan de waterkant.

Cercyon spec.  Onderfamilie Sphaeridiinae. Familie Hydraenidae. Misschien Cercyon analis, maar dat is niet zeker.  .. Cercyon spec.  Onderfamilie Sphaeridiinae. Familie Hydraenidae. Misschien Cercyon analis, maar dat is niet zeker.  . Cercyon spec.  Onderfamilie Sphaeridiinae. Familie Hydraenidae. Misschien Cercyon analis, maar dat is niet zeker.  . Cercyon spec.  Onderfamilie Sphaeridiinae. Familie Hydraenidae. Misschien Cercyon analis, maar dat is niet zeker.    Cercyon spec.  Onderfamilie Sphaeridiinae. Familie Hydraenidae. 
Misschien Cercyon analis, maar dat is niet zeker.  Ik vond hem op de composthoop. Kleiner dan 3 mm. In Europa zijn 23 soorten bekend. Het zijn allemaal heel kleine kevertjes. 
Ze leven in mest, compost en langs de waterkant.
Foto's: 14-4-2013.             


Niet in het water: 

Zwartlijven (Tenebrionidae)   

In sommige websites, boeken  zie je dat de familie Tenebrionidae wordt onder verdeeld in onderfamilies als Lagriinae (voor b.v Lagria) en Alleculinae (voor b.v. Cteniopus sulphureus). Anderen maken er aparte families van: Lagriidae en Alleculidae. Het is allemaal heel verwarrend.

Ruigkever, wolkever (Lagria) Lagria hirta of  Lagria atripes. Onderfamilie wolkevers (Lagriinae). Familie zwartlijven (Tenebrionidae). .. Ruigkever, wolkever (Lagria) Lagria hirta of  Lagria atripes. Onderfamilie wolkevers (Lagriinae). Familie zwartlijven (Tenebrionidae). . Ruigkever, wolkever (Lagria) Lagria hirta of  Lagria atripes. Onderfamilie wolkevers (Lagriinae). Familie zwartlijven (Tenebrionidae).   Ruigkever, wolkever (Lagria) Lagria hirta of  Lagria atripes. Onderfamilie wolkevers (Lagriinae). Familie zwartlijven (Tenebrionidae). Je ziet hem soms bij familie Lagriidae staan.topic.  
Ze zijn behaard, ook op het zwarte deel. Ze eten o.a. nectar en stuifmeel. Ze zijn wat traag. Ze kunnen echter wel vliegen. De dekschilden zijn week.
Lengte: 7-10 mm.
Vliegtijd: mei–augustus. Lagria atripes is vroeger dan Lagria hirta.              
Melanimon tibiale, Melanimon tibialis. Familie zwartlijven (Tenebrionidae)... Melanimon tibiale, Melanimon tibialis. Familie zwartlijven (Tenebrionidae).  Melanimon tibiale. Onderfamilie Tenebrioninae. Familie zwartlijven (Tenebrionidae). In de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
 De kevers zijn dof zwart met twee verhoogde lijnen op de dekschilden. Hij komt vooral op zandgrond voor.
Lengte: 3-4 mm.
Foto's: 21-4-2013.            
Nalassus laevioctostriatus. Onderfamilie Tenebrioninae. Familie zwartlijven (Tenebrionidae). .. Nalassus laevioctostriatus. Onderfamilie Tenebrioninae. Familie zwartlijven (Tenebrionidae). . Nalassus laevioctostriatusIn de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Het is een glanzende bruine tot zwartbruine kever, die veel op een loopkever lijkt. 
De kever zijn te vinden onder de losse schors van eiken, maar ook van andere bomen. Deze had ik bijvoorbeeld zat in een den. De larv
en zijn te vinden in de grond, waar rottend hout aanwezig is. De kever voedt zich met groene algen.
Lengte
7-11 mm. Europa
. Foto's: 4-5-2015.                
Gele Bloemenkever (Cteniopus sulphureus). Familie zwartlijven (Tenebrionidae)... Gele Bloemenkever (Cteniopus sulphureus). Familie zwartlijven (Tenebrionidae).  Gele Bloemenkever (Cteniopus sulphureus). Onderfamilie Alleculinae. Familie zwartlijven (Tenebrionidae). Je ziet hem soms bij familie Zwartkevers (Alleculidae) Ongeveer 1 km van ons huis.
De
dekschilden zijn lichtgeel. Thorax, kop en poten zijn oranjegeel. 
In zanderige gebieden. Nederland komen ze langs de kust voor. Vaak op bloemen. Hier op de gewone berenklauw. De larven voeden zich met rottend hout, rottende planten.
Lengte 7-8 mm. Europa. Foto's: 11-7-2014.                


Weekschildkevers (Cantharidae) 
In Nederland komen ruim 50 soorten soldaatjes voor. Een andere naam is weekschildkevers. Soldaat om de gelijkenis met een 19e eeuws uniform, wat betreft de kleuren. Weekschild vanwege het zachte schild.
Hij jaagt op insecten (ook dode insecten). 

Kleine rode weekschildkever (Rhagonycha fulva). Familie Weekschildkevers (Cantharidae) ..   Kleine rode weekschildkever (Rhagonycha fulva). Familie Weekschildkevers (Cantharidae).
In juli zijn rhagonycha fulva overal in de tuin te vinden. De bloemen van de peterselie en selderie hebben echter hun voorkeur. Het lichaam is oranjerood. Het laatste deel van de dekschilden is zwart. 7-11 mm.  Grote foto: 11-7-2011.
             
Cantharis decipiens. Familie Weekschildkevers (Cantharidae) .. . Cantharis decipiens. Familie Weekschildkevers (Cantharidae)   Cantharis decipiens. Familie Weekschildkevers (Cantharidae).
Deze weekschildkever is niet zo groot. 7-9 mm. 
Vooral op schermbloemige. in de vroege zomer. De larven ontwikkelen tussen gras en lage weidegewassen. Foto's 16-5-2011.
             
Soldaatje (Cantharis) Misschien Geel soldaatje Cantharis  livida.. Familie Weekschildkevers (Cantharidae) .. Soldaatje (Cantharis) Misschien Geel soldaatje Cantharis  livida.. Familie Weekschildkevers (Cantharidae) . Soldaatje (Cantharis). Familie Weekschildkevers (Cantharidae) . Soldaatje (Cantharis). Familie Weekschildkevers (Cantharidae)   Soldaatje (Cantharis) Waarschijnlijk Geel soldaatje Cantharis livida.. Familie Weekschildkevers (Cantharidae) 
Er zijn enkele soldaatjes, die heel lastig te determineren zijn. 
Kleine foto's 22-5-2011.                
Zwart soldaatje Cantharis obscura of  Cantharis paradoxa.. Zwart soldaatje Cantharis obscura of  Cantharis paradoxa. Zwart soldaatje Cantharis obscura of  Cantharis paradoxa  Zwart soldaatje Cantharis obscura of  Cantharis paradoxa. Familie Weekschildkevers (Cantharidae). 
Er zijn meerder zwarte soldaatjes. Ze hebben natuurlijk zwarte dekschilden. Twee soorten lijken heel veel op elkaar.  Cantharis obscura is een gewone soort in Nederland. Hij lijkt heel veel op de zeldzame Cantharis paradoxa. De soort is alleen met behulp van genitaalonderzoek vast te stellen. Foto.s 16-5-2011.
             
Cantharis nigricans. Familie Weekschildkevers (Cantharidae)... cantharis-nigricans-1-27-5-.jpg (71796 bytes) Cantharis nigricans. Familie Weekschildkevers (Cantharidae).
Er zijn weer enkele soorten, die er heel veel op lijken. Het halsschild is variabel van kleur. De zwarte vlek kan klein zijn of zelfs ontbreken. De dekschilden zijn grijs.  De dijen van de achterpoten hebben een zwarte band (tot circa 1/4-1/3 in de dij). Arp Kruithof bedankt voor de hulp! Foto's 27-5-2013. 
             
Malthinus spec. Familie Weekschildkevers (Cantharidae)... Malthinus spec. Familie Weekschildkevers (Cantharidae).  Malthinus spec  Familie Weekschildkevers (Cantharidae).  Foto's  2-7-2016.        


Aaskevers (Silphidae).

Gewone doodgraver (Nicrophorus vespilloides). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae)... Gewone doodgraver (Nicrophorus vespilloides). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae).. Gewone doodgraver (Nicrophorus vespilloides). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae).  Gewone doodgraver (Nicrophorus vespilloides). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae).
Een zwarte kever met op de dekschilden twee brede banden met golvende
randen. Hij lijkt op de Krompootdoodgraver (Nicrophorus vespillo), maar van die kever zijn de uiteinde van de antennes oranje in plaats van zwart.uropa, Azië.

Gewone doodgraver (Nicrophorus vespilloides). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae). Op doodgravers en mestkevers zie je vaak mijten. Ze liften met de kevers mee naar andere plekken. Soms zitten ze helemaal onder de mijten.              

Oranje aaskever (Oiceoptoma thoracicum). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae)... Oranje aaskever (Oiceoptoma thoracicum). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae).  Oranje aaskever (Oiceoptoma thoracicum). Onderfamilie doodgravers (Nicrophorinae). Familie Aaskevers (Silphidae). In de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een platte brede kever met een opvallend oranje kop en halsschild. De dekschilden zijn donker grijs. Het halsschild en dekschilden hebben een brede platte rand. De oranje aaskever leeft vooral op uitwerpselen, aas en rottende vegetatie. De larven ontwikkelen zich daar ook in. 
Lengte 11-16 mm. Palearctisch.
Foto 31-3-201
  Slakkenaaskever (Phosphuga atrata). Onderfamilie Silphinae. Familie Aaskevers (Silphidae). In de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een platte ovale zwart of bruine kever. Zowel de larven als de volwassen kevers zijn rovers en eten huisjesslakken.
Lengte 10-15  mm. Europa. Azië
. Foto 31-3-2017.             
Rupsenaaskever (Xylodrepa quadrimaculata). Onderfamilie Silphinae. Familie Aaskevers (Silphidae).   Rupsenaaskever (Xylodrepa quadrimaculata). Onderfamilie Silphinae. Familie Aaskevers (Silphidae). In de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een platte ovale geelbruine kever. Op de dekschilden tweezwarte vlekken in het midden en zwarte vlekken bij het halsschild. Scutellum kop en het midden van het halsschild is zwart.  
Het is een rover en jaagt op rupsen, larven van bladwespen en bladluizen. De larven leven in de grond en leven van insectenlarven en aas.
April- juni. Lengte 12-14  mm. Europa.
Foto 5-5-2014.             


Bladsprietkevers (Scarabaeidae)

Rozenkever, Johanneskever (Phyllopertha horticola) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).. Rozenkever, Johanneskever (Phyllopertha horticola) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). Rozenkever, Johanneskever (Phyllopertha horticola) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). Rozenkever, Johanneskever (Phyllopertha horticola) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae)  Rozenkever, Johanneskever (Phyllopertha horticola). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).

Op 19 mei vlogen er een aantal door de tuin. Ze waren moeilijk te fotograferen, want ze waren voortdurend in beweging. Dit schreef ik een paar jaar geleden. Maar elk jaar verschijnen ze weer. Als 70 % van de eitjes is gelegd, vliegen ze weg om zich vol te eten in struiken en bomen.(veroorzaken schade in boomgaarden) Daarna wordt de rest op een andere plaats gelegd. Ze komen vooral voor op zandgrond.  De larve of engerling leeft van de wortels van grassen. In oktober verpoppen ze zich, maar komen pas in mei te voorschijn.
Het is een kleiner familielid van de meikever. De spriet ziet er uit als een vorkje. Ze hebben ook beharing onder de kastanje bruine schilden. Vliegtijd: mei-juni. Grootte 10 mm. 

Onthophagus coenobita. Genus mestkevers (Onthophagus). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). .Lijkt veel op Onthophagus similis. ..  Onthophagus coenobita. Genus mestkevers (Onthophagus). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). .Lijkt veel op Onthophagus similis. . Onthophagus coenobita. Genus mestkevers (Onthophagus). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). .Lijkt veel op Onthophagus similis.   Onthophagus coenobita. Genus mestkevers (Onthophagus). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). .Lijkt veel op Onthophagus similis. 
Deze mestkever vond ik in april op de vensterbank, terwijl er nergens mest te vinden was.
Twee dagen later liep er nog een rond. Die staat wat duidelijker op de foto. Ze zijn ook op hondenpoep te vinden. En het zijn prima vliegers. Een mannetje vanwege de grote hoorn en 2 kleinere ernaast op het kopschild. Een vrouwtje heeft die niet. 

Hoogstwaarschijnlijk Onthophagus coenobita. Misschien Onthophagus similis. Genus mestkevers (Onthophagus) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae) Hoogstwaarschijnlijk Onthophagus coenobita. Misschien Onthophagus similis. Genus mestkevers (Onthophagus) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae) Foto's 23-4-2008 en 27-4-2008.

Aphodius spec.  (Phyllopertha horticola) Genus Aphodius Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).. Aphodius spec. Genus Aphodius. Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).
Een kleine mestkever.  Er zijn enkele soorten, die er op lijken. Er zijn kleine verschillen bijv. de tekening op het schild. Foto 27-3-2011.
Roestbruine bladsprietkever (Serica brunna) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).. Roestbruine bladsprietkever (Serica brunna) Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae)  Roestbruine bladsprietkever (Serica brunna). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).

Een bruin kevertje met een zwarte kop. Ze zijn 's avonds en 's nachts actief. Overdag verstoppen ze zich onder mos en stenen. 
Deze kever vond ik toen ik wat onkruid uit de tuin weghaalde. 
De larven (engerlingen) leven twee jaar voor ze verpoppen. Ze leven van plantenwortels (grassen, seringen). Er zijn wat artikelen te vinden, waarin staat, dat seringen er schade van ondervinden. Bij mij in de tuin heb ik niets gemerkt.
Grootte 8 - 10 mm. Foto 27-7-2011.   
Kleine julikever (Anomala dubia). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae)... Kleine julikever (Anomala dubia). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).  Kleine julikever (Anomala dubia). Familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). In de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Heel variabel van kleur. Hoofd en pronotum zijn meestal metallic groen. De dekschilden kunnen bruin, maar ook metallic groen zijn. Als ze bruine dekschilden hebben, lijken ze op de rozenkrever, maar ze zijn minder behaard en groter.
Ze komen veel voor op zandgrond. Vroeger alleen in Limbur, maar nu in heel Nederland. De larve of engerling leeft van de wortels van grassen. De kever eet vooral van de bladeren van de wilg.
Vliegtijd: juni-juli. Lengte 12-15 mm. Foto's 25-6-2014.
   


Kniptorren (Elateridae) 

In Nederland komen ongeveer 70 soorten voor. Het scharnierende borststuk zorgt er voor, dat hij bij gevaar wel 30 cm hoog kan springen. Hij doet dat dus niet met zijn pootjes. Je hoort een klik als de "vergrendelpen" losschiet. Soms komt hij dan op zijn rug terecht.
Welke soorten het zijn is moeilijke te zeggen. Volgens Jan Cuppen is determineren vanaf een foto is niet erg gemakkelijk, omdat je bijna nooit een goed beeld hebt van de puntering (van dekschild én halsschild).
De larven (ritnaalden of koperwormen) zijn schadelijk omdat ze plantenwortels eten. De kever eet ook plantaardig voedsel (nectar, stuifmeel, bladeren, bloemen).

Muisgrijze kniptor (Agrypnus murina). Familie Kniptorren (Elateridae)... Muisgrijze kniptor (Agrypnus murina). Familie Kniptorren (Elateridae).  Muisgrijze kniptor (Agrypnus murina). Familie Kniptorren (Elateridae).
Het lichaam is grijsbruin met lichte plekken. Lengte 10-17 mm.  Foto's 11-5-2018.
Ampedus spec. Familie Kniptorren (Elateridae). .. Ampedus spec. Familie Kniptorren (Elateridae).   Ampedus spec. Familie Kniptorren (Elateridae). 
Vanaf een foto is de soort niet te bepalen. Ik zag er in april een aantal in de duinen niet ver van mijn huis. Foto's 24-4-2010.
Athous haemorrhoidalis Familie Kniptorren (Elateridae).  .. Athous haemorrhoidalis Familie Kniptorren (Elateridae).  . Athous haemorrhoidalis Familie Kniptorren (Elateridae).  Athous haemorrhoidalis. Familie Kniptorren (Elateridae).  
Lengte: 10-14 mm. Foto's: 23-5-2009. Eind april tot begin juli.   
Cidnopus aeruginosus Familie Kniptorren (Elateridae). .. Cidnopus aeruginosus Familie Kniptorren (Elateridae). . Cidnopus aeruginosus Familie Kniptorren (Elateridae). . Cidnopus aeruginosus Familie Kniptorren (Elateridae).   Cidnopus aeruginosus Familie Kniptorren (Elateridae). 
O.a. herkenbaar aan de haren op het halsschild, die naar voren groeien.  Zie detailfoto. Foto's 23-4-2011. Midden april tot begin juni. 
Dalopius marginatus. Familie Kniptorren (Elateridae). .. Dalopius marginatus. Familie Kniptorren (Elateridae).   Dalopius marginatus. Familie Kniptorren (Elateridae). 
Bruin met een opvallende donkere streep in het midden van de elytra.  Lengte 6-8 mm. Lijkt op een Adrastus- en een kleine Agriotes-soort.
Foto's 23-4-2018.
Hemicrepidius cf niger Familie Kniptorren (Elateridae). cf: waarschijnlijk... Hemicrepidius. Familie Kniptorren (Elateridae). Hemicrepidius cf niger. Familie Kniptorren (Elateridae). cf: waarschijnlijk.
Lengte: 10-14,5 mm. Eind mei tot half juli. Hij lijkt heel veel op de Hemicrepidius Hirtus. 
Foto 2-7-2012 rechts: De bruine vorm.
              
Melanotus. Familie Kniptorren (Elateridae). .. Melanotus. Familie Kniptorren (Elateridae). . Melanotus. Familie Kniptorren (Elateridae).  Melanotus. Familie Kniptorren (Elateridae). 
Misschien Melanotus villosus. Die heeft klauwtjes met tandjes en met een lengte van 13-19 mm. De tandjes zijn op deze foto's niet te zien. Dus ik weet het niet. De kniptor op de foto is ongeveer 19 mm.
Hier staan de verschillen tussen de verschillende soorten beschreven. Foto 25-6-2019.              
Larve van een kniptor. Ook wel Ritnaald of koperworm genoemd. Familie Kniptorren (Elateridae) Waarschijnlijk een larve van een muisgrijze kniptor (Agrypnus murina).  Larve van een kniptor. Ook wel ritnaald of koperworm genoemd. In de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Waarschijnlijk een larve van een muisgrijze kniptor (Agrypnus murina). Het bepalen van de soort is vaak niet makkelijk. De vorm van de achterkant is bij de ritnaalden van de soorten enigszins verschillend van vorm. 
Ritnaalden leven van plantenwortels en worden dan als schadelijk gezien. De larven van de Agrypnus murina leven echter ook van andere insecten en larven.  


Prachtkevers (Buprestidae),  
De meeste van de familie prachtkevers hebben een prachtige metaalachtige kleur. Er zijn meer dan 15.000 soorten op de wereld. De vorm is heel herkenbaar. (langwerpig, naar achteren smaller) De meeste leven in de tropen.
De larven zien er een beetje uit als een kikkervisje en leven onder de schors. Ze kunnen schade veroorzaken.

Prachtkever, Agrilus, hoogstwaarschijnlijk  agrilus cyanescens Familie Prachtkevers (Buprestidae)  .. Prachtkever, Agrilus, hoogstwaarschijnlijk  agrilus cyanescens Familie Prachtkevers (Buprestidae)  . Prachtkever, Agrilus, hoogstwaarschijnlijk  agrilus cyanescens Familie Prachtkevers (Buprestidae)  . Prachtkever, Agrilus, hoogstwaarschijnlijk  agrilus cyanescens Familie Prachtkevers (Buprestidae)    Prachtkever, Agrilus, hoogstwaarschijnlijk  Agrilus cyanescens. Familie Prachtkevers (Buprestidae).  
Dit is een Agrilus.  Vanaf een foto is hij niet verder te determineren. Maar volgens het boekje "De Nederlandse prachtkevers" van Oscar Vorst komen in de streek waar ik woon alleen agrilus angustulus [zwartbruin] en agrilus cyanescens [blauw] voor. Deze prachtkever zou dan een agrilus cyanescens moeten zijn. De larve van deze soort leeft in kamperfoelie. (bedankt voor de informatie Toon) 
Lengte 4-7 mm. Foto's 9-4-2009.

Prachtkever, Agrilus, hoogstwaarschijnlijk  agrilus cyanescens Familie Prachtkevers (Buprestidae)    Een paartje. Foto's 30-6-2010.

Perenprachtkever (Agrilus sinuatus). Familie Prachtkevers (Buprestidae).  .. Perenprachtkever (Agrilus sinuatus). Familie Prachtkevers (Buprestidae).  . Perenprachtkever (Agrilus sinuatus). Familie Prachtkevers (Buprestidae).     Perenprachtkever (Agrilus sinuatus). Familie Prachtkevers (Buprestidae).  
Een koperkleurige kever. Zijn naam heeft hij, omdat de larven gangen maken onder de bast van perenbomen. De gangen zijn te herkennen aan de zigzag structuur. Ze kunnende sapstromen onder de bast belemmeren. Waardoor takken of zelfs de boom dood kan gaan. Andere waardplanten zijn de meidoorn en lijsterbes. Ze kunnen dus heel schadelijk zijn. Jammer want het is zo'n mooie kever. De kevers worden niet veel waargenomen. Waarschijnlijk omdat ze kort leven.  
Lengte ongeveer 9 mm. Foto's 14-6-2014.

Een gang in de perenboom, die hoogstwaarschijnlijk is van een  Perenprachtkever (Agrilus sinuatus). 1-3-2015. Een gang in de perenboom, die hoogstwaarschijnlijk is van een Perenprachtkever (Agrilus sinuatus).         


Pilkevers (Byrrhidae). 
Als deze kevers hun kop en poten intrekken, lijken ze op een pil. (of een zaadje, keuteltje). Zie kleine foto. Ze voeden zich met mossen. Klein tot middelgroot. 1 - 10 mm. 

Cytilus sericeus synoniem Cytilus auricomus. Familie Pilkevers (Byrrhidae). .. Cytilus sericeus synoniem Cytilus auricomus. Familie Pilkevers (Byrrhidae).  Cytilus sericeus synoniem Cytilus auricomus. Familie Pilkevers (Byrrhidae).  In de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
Een ronde ovale kever. Op de dekschilden zie je bruine, metaalachtige groene en bronsachtige kleuren. De kever op de foto is vrij donker.
In vochtige mosrijke gebieden.
Lengte 4,5-5,5 mm. Foto's 19-5-2014.             


Mierkevers (Cleridae).

Mierenkever, Bonte mierkever, Mierenrolkever, Schorskevermoorder (Thanasimus formicarius). Familie Mierkevers (Cleridae). .. Mierenkever, Bonte mierkever, Mierenrolkever, Schorskevermoorder (Thanasimus formicarius). Familie Mierkevers (Cleridae). . Mierenkever, Bonte mierkever, Mierenrolkever, Schorskevermoorder (Thanasimus formicarius). Familie Mierkevers (Cleridae). ). Mierenkever, Bonte mierkever, Mierenrolkever, Schorskevermoorder (Thanasimus formicarius). Familie Mierkevers (Cleridae).   Mierenkever, Bonte mierkever, Mierenrolkever, Schorskevermoorder (Thanasimus formicarius). Familie Mierkevers (Cleridae). 

Ik zie ze in de duinen, maar deze mierkever liep in de keuken bij het raam. Na een paar foto's heb ik hem weer vrij gelaten. 
Zowel de larven als de kevers zijn rovers. Ze jagen op schorskevers en andere insecten die op de bast van bomen leven. Ze komen in naaldbossen voor. 
Lengte 7-10 mm. Europa, Azië, Noord Afrika. Foto's 8-4-2015.
            

Huismierenkever, Langwerpige rolkever (Tillus elongatus). Familie Mierkevers (Cleridae). .. Huismierenkever, Langwerpige rolkever (Tillus elongatus). Familie Mierkevers (Cleridae).   Huismierenkever, Langwerpige rolkever (Tillus elongatus). Familie Mierkevers (Cleridae). 
Hij zat opgesloten in de broeikas en vluchtte helaas voor ik een goede foto had gemaakt. Je ziet ze niet vaak, omdat ze verborgen leven (vaak op dood hout). Het is een slanke cilindervormige kever. De mannetjes zijn helemaal zwart. De vrouwtjes hebben een rood halsschild en blauwzwarte dekschilden. Zowel de larven als de kevers zijn rovers. Ze jagen op larven van insecten als klopkevers (Anobiidae) die op / in de bast van bomen leven. Ze komen in loof- en gemengde bossen voor. 
Lengte 7-10 mm. Europa.
Foto's 4-7-2015.             


Vuurkevers (Pyrochroidae).

Roodkopvuurkever  (Pyrochroa serraticornis). Familie Vuurkevers (Pyrochroidae)... Roodkopvuurkever  (Pyrochroa serraticornis). Familie Vuurkevers (Pyrochroidae).. Roodkopvuurkever  (Pyrochroa serraticornis). Familie Vuurkevers (Pyrochroidae).  Roodkopvuurkever  (Pyrochroa serraticornis). Familie Vuurkevers (Pyrochroidae).

De kop en het schild van de vuurroodkever is rood. De buik, poten en antennen zijn zwart. Hij lijkt op de zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea), maar die heeft een zwarte kop.
De larven leven onder de schors van loofbomen van larven van andere insecten. Ook de volwassen kever is een rover.Lengte 10-14 mm.
Mei-juli. Europa. Foto's 24-4-2014.
        


Waaierkevers (Rhipiphoridae).

Waaierkever  (Metoecus paradoxus). Familie Waaierkevers (Rhipiphoridae).   Waaierkever  (Metoecus paradoxus). Familie Waaierkevers (Rhipiphoridae).

Lijkt op een mug of wesp. Met smalle puntige elytra die de vleugels en oranje  buik niet volledig bedekken. Het heeft gevederde antennes. Het vrouwtje legt haar eitjes op rottend hout. Als een wesp dat hout gebruikt voor haar nest lift de keverlarve mee naar het nest, waar het parasiteert. Lengte ongeveer 10 mm.
Juli-oktober. Europa. Foto's 18-7-2020.
        

 

Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Jan Cuppen, Theodoor Heijerman en Toon Keukelaar.

The Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys    Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde
Duitse website kevers:  www.kerbtier.de    Duitse website kevers: www.koleopterologie.de
Engelse website kevers: Beetle Gallery    


Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie
over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

   Engels / English                                                 

 

                          

 

Subpagina kevers:     Loopkevers (Carabidae)      Bladhaantjes (Chrysomelidae)      Snuitkevers      Boktorren en schijnboktorren      Lieveheersbeestjes, Coccinellidae      Kortschildkevers (Staphylinidae)      Kleine kevers          

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk 

 


W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-