vliegen, bloemvliegen

 

Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2


Subpagina vliegen:    Sluipvliegen (Tachinidae)      Vleesvliegen (Calliphoridae)      Echte Vliegen, Huisvliegen (Muscidae)      Wapenvliegen (Stratiomyidae)      Kleine vliegen      Muggen  

 

 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                      Bloemvliegen (Anthomyiidae)     

Bloemvliegen (Anthomyiidae).  Griekse: anthos = bloem en myia = vlieg 

Er zijn heel veel soorten in de tuin. 
Kenmerken: Kleine slanke vliegen van 4 tot 12 mm. Van geel tot zwart. Een van de kenmerken is, dat op de vleugels de ader M1 recht is en de anaalader lang is en tot de vleugelrand loopt.
Vaak zijn ze vanaf een foto niet verder te determineren. Als je denkt: "Toch wel knap, dat hij ze herkend heeft." Helaas. Dat heeft Joke van Erkelens voor me gedaan. 
De larven zijn planteneters of ze leven van organisch afval. Sommige zijn mineerders.

Anthomyia procellaris. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).  Anthomyia procellaris. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).          
Phaonia errans. Familie Echte Vliegen (Muscidae).  Phaonia errans. Familie Echte Vliegen (Muscidae).         
A = scutellum   B = scutum   C = prescutum

1, 2, 3 / 1, 2, 3, 4 = dorsal central haren.

Verschil bloemvliegen (Anthomyiidae) en Echte Vliegen, huisvliegen (Muscidae). De vliegen in deze twee families lijken veel op elkaar. Een belangrijk verschil is dat de bloemvliegen op scutum nooit meer dan drie dorsal central haren hebben, terwijl de echte vliegen drie tot vier dorsal central haren hebben.                  

 

Er zijn twee belangrijke onderfamilies. Anthomyiinae en Pegomyinae. Die zijn weer verdeeld in geslachtengroepen (tribus).

Onderfamilie Anthomyiinae.  

Misschien Delia penicillosa Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)†.. Misschien Delia penicillosa Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)†. Misschien Delia penicillosa Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)†. Misschien Delia penicillosa Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)†    
Deze vlieg heb ik nog nooit eerder in de tuin gezien. Opvallende rode ogen - Opvallend hoog op de poten. Foto 23-7-2011.

Toen ik er op waarneming naar vroeg, kreeg ik de volgende informatie van Joke van Erkelens:Als eerste kunnen we zien dat er bovenaan de kop, de ogen bijna tegen elkaar aan staan en er dus geen bredere ruimte is tussen de ogen.
Nou hebben de Zaphne soorten die lang behaard zijn aan de onderkant van de abdomen, allemaal een bredere ruimte zitten tussen de ogen.
Verder is de beharing onderaan de abdomen erg verspreid en niet geclusterd tot een bos haren en zien we meerdere bruinige strepen lopen op de thorax, waarvan er twee lopen langs de dorsal central haren.
Dit alles tezamen genomen denk ik nu meer aan Delia.
Er is een groepje Delia soorten met zeer lange beharing onderaan de abdomen:
Delia criniventris (bekend in Nederland, maar daarbij zijn de tibia gelig/bruin van kleur)
Delia penicillosa (niet bekend in Nederland en heeft in zijn geheel donkere poten en staat bekend als een lokaal veel voorkomende vlieg in duinlandschap)
Delia penicillaris (niet bekend in Nederland, heeft ook donkere poten en is niet veel over bekend)
 
Dus ja.......dan zou je haast gaan denken aan de Delia penicillosa.
Maar ik kom alleen met deze foto's niet verder en zou eigenlijk het vliegje moeten hebben.
Misschien lukt het je nog om hem weer te spotten en eventueel in een potje te vangen.
 
Zou leuk zijn natuurlijk!......
Tot nu toe heb ik hem niet meer gezien. Als je hem ziet in de duinen dan...........    

 

Tribus Anthomyiini. 

Anthomyia procellaris.†Tribe Anthomyiini. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).†.. Anthomyia procellaris.†Tribe Anthomyiini. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).†. Anthomyia procellaris.†Tribe Anthomyiini. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).†  
Anthomyia procellaris. Tribus Anthomyiini. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae). 

De verschillen zijn echter heel klein met Anthomyia pluvialis / Anthomyia parva Kabos   A. pluvialis heeft twee namen. De eerste is de oudste naam.  
Pluvialis betekent regen:  Hij schijnt te dansen voordat het gaat regenen. Eitjes op rottend materiaal. 
De Limnophora tigrina Familie Echte Vliegen (Muscidae) lijkt er een beetje op. Foto's 28-5-2010, 19-5-2010, 4-4-2011   
Joke van Erkelens: A. pluvialis heeft de zwarte vlek net boven het begin van de vleugel los van de grotere vlek erboven. Bij A. procellaris zijn die twee vlekken samengesmolten als het ware. De hindtibia van A. procellaris met ongeveer 5 - 9 dorsal haren.   

Botanophila fugax. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).† vrouwtje.. Botanophila fugax. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).† vrouwtje. Botanophila fugax. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).† vrouwtje. Botanophila fugax. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).† vrouwtje   
Botanophila fugax. Tribus Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae). 

Foto's vrouwtje 11-8-2010
 

De vrouwtjes zijn beter herkenbaar dan de mannetjes. Die zijn glanzend donker grijs. Maar dat zijn de mannetjes van veel andere bloemvliegen ook. De vlieg op de foto's kan een Botanophila fugax zijn. De haren op de poten kloppen, maar het is beslist niet zeker!!!  

Botanophila fugax. Onzeker!!!! Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).  man  Botanophila fugax. Onzeker!!!! Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).  man  Foto's mannetje 14-4-2013 en 4-9-2012.

Botanophila seneciella. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae). .. Botanophila seneciella. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae). Botanophila seneciella. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).  
Botanophila seneciella. Tribus Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae). 

In de bloemen Jakobskruiskruid zie je vaak schuimkopjes. Daarin zijn eitjes gelegd. Dit keer zag ik er een vlieg bij. Vanaf een foto was hij niet goed te determineren. Maar de kans is groot, dat deze vlieg de eitjes heeft gelegd.

Ik heb een paar bloemhoofdjes naar Joke van Erkelens gestuurd, die geprobeerd heeft om de larven, die er inmiddels in zaten, in huis te laten verpoppen. Dat is niet makkelijk, want ze overwinteren als pop. De poppen mogen niet te warm liggen, niet te vochtig, niet te droog. 
Er is in ieder geval dit jaar (2013) een vlieg uitgekomen (man). Aan de genitaliŽn, kon ze zien, dat het een Botanophila seneciella was. Vandaar dat ik deze naam bij dit vliegje heb gezet.

Foto's 36-7-2012. Hier meer informatie  

Hylemya nigrimana / Hylemya vagans. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).†.. Hylemya nigrimana / Hylemya vagans. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).†. Hylemya nigrimana / Hylemya vagans. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).† 
Hylemya nigrimana / Hylemya vagans. Tribe Anthomyiini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae). 

Hylemya nigrimana en Hylemya vagans lijken heel veel op elkaar.   

 

Tribus Chirosiini. 

Egle spec. Tribe Chirosiini. Onderfamilie Anthyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae)... Egle spec. Tribe Chirosiini. Onderfamilie Anthyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).. Egle spec. Tribe Chirosiini. Onderfamilie Anthyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).Egle spec. Tribe Chirosiini. Onderfamilie Anthyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).. Egle spec. Tribe Chirosiini. Onderfamilie Anthyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).   
Egle spec. Tribus Chirosiini. Onderfamilie Anthyiinae. Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae). Niet in de tuin, want er staan geen wilgen in de buurt, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Op de foto zitten ze op de bloemen van een wilg. Daar kun je deze vliegjes in het voorjaar vinden. De meeste Egle soorten zijn heel klein. Ze hebben lange palpen en een vooruitstekende onderkant van de kop. Vooral de mannetjes. Maar dat is natuurlijk niet te zien als je ze op de wilg ziet. Er zijn ook iets grotere soorten.
Veel Egles zijn vanaf een foto niet te determineren. De larven zijn te vinden in de zaaddozen van de wilg. Ze verpoppen in de grond. Er zijn nu 10 soorten bekend in Nederland. Foto's 31-3-2014.

Lasiomma spec. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†    
Lasiomma spec. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 

Veel Lasiomma soorten zijn niet of moeilijk vanaf een foto te determineren. Hier een voorbeeld.  Foto 7-3-2011.

Lasiomma seminitidum. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†.. Lasiomma seminitidum. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†. Lasiomma seminitidum. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†. Lasiomma seminitidum. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†. Lasiomma seminitidum. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†
Lasiomma seminitidum. Onderfamilie Anthomyiinae. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 

Lasiomma seminitidum en Lasiomma anthomyinum lijken veel op elkaar. Maar van deze vliegen is het zeker, dat het een Lasiomma seminitidum is. (Bedankt Joke) Links het mannetje (foto 19-3-2011) en rechts het vrouwtje. (foto 7-3-2011)

Tribus Hydrophoriini.

Koolvlieg (Delia cf. radicum). Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). Niet helemaal zeker, maar ieder geval een Delia... Koolvlieg (Delia cf. radicum). Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). Niet helemaal zeker, maar ieder geval een Delia.. Koolvlieg (Delia cf. radicum). Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). Niet helemaal zeker, maar ieder geval een Delia.   
Koolvlieg (Delia cf. radicum). Tribus Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). Niet helemaal zeker, maar ieder geval een Delia.

De naam zegt het al de eitjes worden afgezet aan de voet van onder andere koolplanten. Een schadelijk beestje dus. 2 - 3 generaties per jaar. Lengte:
4 - 7 mm. Foto's 8-5-2013.
Een er op lijkende soort is Delia platura. Hier wat verschillen volgens Joke van Erkelens.  

Uiterlijk gezien is de D.radicum iets wat groffer. De kop oogt groter en de beharing van de poten is anders.
Vooral op de femurs (dijen), daar heeft de D.radicum meer en langere beharing zitten in vergelijking met de D.platura.
Maar het belangrijkste verschil is de beharing tussen de notopleurals. (notopleuraldepression). Die is bij D.radicum behaard en niet bij D. platura.
Koolvlieg (Delia cf. radicum). Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).Belangrijk: Toef met haren aan de onderkant (bij het begin) van de achterdij. Foto 19-4-2014. 
Hydrophoria linogrisea.†Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†.. Hydrophoria linogrisea.†Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†Hydrophoria linogrisea.†Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†  
Hydrophoria linogrisea. Tribus Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 
Hydrophoria lancifer Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae) .. Hydrophoria lancifer Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae) . Hydrophoria lancifer Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae) . Hydrophoria lancifer Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae) 
Hydrophoria lancifer Tribus Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 

Kenmerken: Het begin van de vleugels is geel. De prealar is lang en de femurs = dijen zijn donker  (tibia = scheen wat gelig). De vleugels van de vlieg op de foto zien er wat donkerder uit dan op de meeste afbeeldingen. Foto's 4- 9-2010
   
Leucophora obtusa. Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). .. Leucophora obtusa. Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). . Leucophora obtusa. Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). . Leucophora obtusa. Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).    
Leucophora obtusa. Tribus Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 

Deze vliegen groep kun je goed herkennen aan de vorm van het hoofd. Verder determineren vanaf een foto is weer lastig. Alleen bij Leucophora obtusa is dat tegenwoordig wel mogelijk.
Joke van Erkelens: Een ventral seta zitten op de middendij. Scutellum met rijen haren aan de zijkanten en in geheel erg harig....
Net als bijvoorbeeld Nomada (koekoeksbijen) leggen ze hun eitjes in nesten van bijen. Je ziet ze vaak heel oplettend in de tuin zitten. Foto's 28-3-2011.
Eustalomyia hilaris Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). .. Eustalomyia hilaris Tribe Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).     
Eustalomyia hilaris. Tribus Hydrophoriini. Onderfamilie Anthomyiinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 

Een wit, blauwe vlieg. Op de thorax een zwarte streep en zwarte vlekken. De poten zijn donker. De Arista is lang behaard. 
Deze vlieg kwam uit een holletje van het bijen hotel. Net als de Leucophora obtusa zijn de larven van deze vlieg een parasiet van de larven van bijen.
Foto's 4-7-2012. 

Onderfamilie Pegomyinae. 

Tribe Myopininus. 

Calythea nigricans Familie Bloemvliegen.  (Anthomyiidae)††.. Calythea nigricans Familie Bloemvliegen.  (Anthomyiidae)††. Calythea nigricans Familie Bloemvliegen.  (Anthomyiidae)††    
Calythea nigricans. Tribus Myopinini. Onderfamilie Pegomyinae.  Familie Bloemvliegen (Anthomyiidae).  

Een klein vliegje, dat toch wel opvalt door de naar verhouding grote ogen en de grijze vlekken op de rug en abdomen.
Hij wordt niet vaak gefotografeerd in Nederland. Ik heb nog niet veel informatie kunnen vinden. Foto's 11-4-2011
Pegoplata spec. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)†.. Pegoplata spec. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)†. Pegoplata spec. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)†    
Pegoplata spec. Tribus Myopinini. Onderfamilie Pegomyinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 

In mei zaten er vele in de tuin. Vooral in de perenboom.  Het zijn kleine vliegjes. Ongeveer 5 mm. 
Foto's 10-5-2010.

 

Tribe Pegomyinus.

Emmesomyia socia Familie Bloemvliegen.  (Anthomyiidae)†.. Emmesomyia socia Familie Bloemvliegen.  (Anthomyiidae)†. Emmesomyia socia Familie Bloemvliegen.  (Anthomyiidae)†  
Emmesomyia socia. Tribus Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae. Familie Bloemvliegen.  (Anthomyiidae).  

Het kan ook Emmesomyia grisea zijn. Het verschil zit bij de vrouwtjes in het wel hebben van posterior haren op de achterdij (E. grisea wel en E. socia niet) Met dank aan Joke en Niels-Jan.
Toen hij mij zag verstopte hij zich aan de onderkant van een blaadje. Het lukte toch om een paar foto's te maken.
De schenen zijn licht bruin. De vleugels hebben ook een licht bruine tint. Foto's 21-10-2011.
 
Mycophaga testacea, synoniemen: Mycophaga fungorum, Mycophaga rufiventris. Tribe Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae.  Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†.. Mycophaga testacea, synoniemen: Mycophaga fungorum, Mycophaga rufiventris. Tribe Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae.  Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†. Mycophaga testacea, synoniemen: Mycophaga fungorum, Mycophaga rufiventris. Tribe Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae.  Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†. Mycophaga testacea, synoniemen: Mycophaga fungorum, Mycophaga rufiventris. Tribe Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae.  Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).†
Mycophaga testacea, synoniemen: Mycophaga fungorum, Mycophaga rufiventris. Tribus Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae.  Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). 

Deze vlieg heeft oranje poten. Het onderste deel van de poten is donker. De abdomen zijn ook oranje. De thorax is grijs met donkere strepen. Voor een bloemvlieg is hij vrij groot. Ongeveer 8, 9 mm lang. De arista is behaard. Zie detailfoto.
De larven van M. testacea leven in paddenstoelen. Maar ze zijn ook gevonden in ander organisch materiaal. Of ze daar ook leven of dat ze daar vanuit de paddestoel zijn gekomen, is niet helemaal duidelijk.
Foto's 15-2-2012. Gevonden in de bijkeuken. Ik weet niet of het een overwinterende vlieg is of dat hij bij de planten, die er staan is uitgekomen. Hierna heb ik ze februari, maart nog enkele keren gezien.
Hij lijkt veel op enkele Pegomya soorten.
Volgens Joke van Erkelens: Als bij Anthomyiidae de abdomen en poten geel zijn, dan kun je denken aan twee geslachten: Pegomya en Mycophaga. Pegomya heeft de arista nooit lang behaard. (in principe kaal of minuscule kleine haartjes) Mycophaga heeft de arista wel lang behaard. (althans redelijk vol behaard) Dus.....Anthomyiidae met geheel gele abdomen + gele poten + arista lang behaard = Mycophaga. Nu heb je maar ťťn soort binnen het geslacht Mycophaga en dat is Mycophaga testacea
  

Pegomya spec
Pegomya spec. Tribus Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).

De larven schijnen schuimkopjes op Jakobskruiskruid te veroorzaken. Maar in 2013 bleek dat het in 2012 door een andere vlieg was veroorzaakt. Namelijk door een Botanophila seneciella. Foto 22-8-2008.
   

Pegomya spec... Pegomya spec.. Pegomya spec.    
Pegomya spec. Tribus Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).

In de klimop. Een kleine vlieg, want de knoppen van de klimop zijn 4 mm breed. Het was een beetje nevelig. Daarom zijn de foto's niet zo scherp. Foto's 29-9-2010.  In 2011 heb ik nog enkele foto's gemaakt.

Mogelijk Pegomya bicolor of Pegomya solennis. Om dat te zien, heb je  een goed zicht nodig op de lengte van de prealar en de kleur van de palpen. Deze soorten komen veel voor en zijn bladmineerders. Maar er zijn meer soorten, die er op lijken. Die mineren op paddestoelen. Met dank aan Joke van Erkelens. 

Pegomya spec. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)  Pegomya spec. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae) Foto's 4-11-2011.

Pegomya winthemi. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae).. Pegomya winthemi. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae). Pegomya winthemi. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)  Foto's 30-8-2010.
Pegomya winthemi. Tribus Pegomyini. Onderfamilie Pegomyinae. Familie Bloemenvliegen (Anthomyiidae)     

 

The Garden Safari Informatie over insecten en andere beestjes van Hans Arentsen en Hania Berdys    Insecten fotosite Informatie over veel soorten insecten van Albert de Wilde
Informatie over vliegen kun je ook vragen bij Diptera.info   Site die uitleg geeft over de opbouw van een vlieg (klik op atlas): Anatomical Atlas of Flies 


Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.


Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Joke van Erkelens, Robert Heemskerk, Mark van Veen, Gerard Pennards en Han Endt. Wat betreft sluipvliegen heb ik veel hulp bij diptera gehad van Theo Zeegers en Chris Raper.

Een boek wat ik vaak gebruik is:
De Europese families van muggen en vliegen (Diptera) door Pjotr Oosterbroek, Herman de Jong en Liekele Sijstermans. Een determineertabel voor de Europese Dipterafamilies. Geen foto's, maar wel veel tekeningen ter verduidelijking.

 

Engels / English                                                             

 

                        

 

 

Subpagina vliegen:    Sluipvliegen (Tachinidae)      Vleesvliegen (Calliphoridae)      Echte Vliegen, Huisvliegen (Muscidae)      Wapenvliegen (Stratiomyidae)      Kleine vliegen      Muggen  


Subpagina wespen, bijen, hommels: Sluipwespen Ichneumonidae      Bladwespen Symphyta         Hommels       Bijenhotel 

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-