Schildwantsen, pentatomoidea in de tuin.


Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
home
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

Subpagina wantsen in de tuin: "Water wantsen",    Blindwantsen (Miridae),      Bodemwantsen (Lygaeidae),      Cicaden,       Nederlandse wantsennamen

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                    Wantsen, Pentatomoidea in de tuin.

  Algemene informatie over wanten:

Wantsen vind je zowel in en op het water als op het land. Ze hebben een steeksnuit (rostum). Daarmee zuigen ze allerlei sappen uit. Dat kunnen planten en zaden zijn, maar ook insecten en andere dieren. Ze horen tot de orde Hemiptera. Bij die groep horen ook cicaden, luizen. 
Wantsen hebben verharde vleugels, die de twee dunne vleugels beschermen, waarmee gevlogen wordt. De verharde vleugels zijn over elkaar gevouwen. (Bij kevers liggen ze  naast elkaar). Het uiteinde van de verharde vleugels is vliesachtig. De meeste soorten zijn uitgerust met stinkklieren.
De jongen (nimfen) komen zonder vleugels uit het ei. Ze lijken wel al enigszins op een volwassen dier. Na een aantal vervellingen verschijnen de vleugels en gaan ze steeds meer op het volwassen dier lijken. We spreken over stadiums. Er zijn 5 stadiums, die instars worden genoemd.
Bij het water staan deze families op deze website: Corixidae, Gerridae, Hydrometridae, Nepidae, Naucoridae, Notonectidae, Saldidae.
Er zijn vele families. Bekend is superfamilie schildwantsen - Pentatomoidea, die verdeeld is in 14 - 15 families. Bekend zijn de familie Schildwantsen, boomwantsen (Pentatomidae), familie Kielwantsen (Acanthosomatidae), familie Graafwantsen (Cydnidae) en familie Pantserwantsen, juweelwantsen (Scutelleridae).   
Andere wantsen families, die op deze website staan zijn: Bloemenwantsen, bloemwantsen (Anthocoridae), Randwantsen (Coreidae), Bodemwantsen, Grondwantsen (Lygaeidae), Blindwantsen (Miridae), Sikkelwantsen (Nabidae), Glasvleugelwantsen, knotswantsen (Rhopalidae), Roofwantsen (Reduviidae), Netwantsen (Tingidae).

Op deze pagina staan de wantsen uit de superfamilie schildwantsen - Pentatomoidea.
Wantsen uit de superfamilie Pentatomoidea hebben een goed ontwikkelde scutellum, dat vaak (niet altijd) driehoekig van vorm is. De antennes bestaan meestal uit vijf segmenten.
De wantsen hebben klieren in hun thorax tussen het eerste en het tweede paar benen die een stinkende vloeistof produceren. Deze vloeistof wordt defensief gebruikt om roofdieren af te schrikken.

Familie Acanthosomatidae - Kielwantsen.
Een schild-vormig lichaam dat op het eind smaller wordt. Het pronotum is het breedste deel van het lichaam en loopt taps uit naar het hoofd. Het schildje, scutellum is groot, driehoekig met op het eind een smalle punt. Ze lijken op de Pentatomidae. De buik is kiel-vormig. Link naar: Alle Acanthosomatidae in Nederland op Waarneming.

Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Oude naam: BerkenwantsFamilie Acanthosomatidae, kielwantsen.

De kleuren verschillen. Vaak zijn ze wat grijzer. Vandaar de naam. Maar ze kunnen ook groen of roodbruin zijn. Op het scutellum is meestal een zwart gedeelte. Ze leven in berken en elzen. 
De eitjes worden aan de onderkant van een berkenblad bevestigd. Het wijfje bewaakt de eitjes en verzorgt de jongen, die haar dan volgen. Ze overwinteren als volwassen wants.
Lengte 6 - 9 mm.
Het is een algemene soort. Ze komen voor in veel delen van de wereld. Foto's 5-6-2012, 10-6-2012.
Er bestaat ook een zeldzamer familieleden, die er op lijken. Namelijk:
Elasmostethus fieberi, Elasmostethus minor. Het verschil is op een foto alleen aan het achterlijfsegment te zien. Tot nu toe alleen op rode kamperfoelie gevonden en de zeer zeldzame Elasmucha ferrugata met een spitse zwarte punt aan de zijkant van het halsschild.

Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Nimf. Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Nimf. Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Nimf. Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Nimf. Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Gewone kielwants (Elasmucha grisea). Nimf. Oude naam: Berkenwants.†Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.  
Enkele nimfen van de Elasmucha grisea - Gewone broedwants, Berkenwants30-08-2009, 6-10-2008.

Veenkielwants (Elasmucha fieberi ). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Veenkielwants (Elasmucha fieberi ). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Veenkielwants (Elasmucha fieberi ). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.  

Veenkielwants (Elasmucha fieberi ). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Veenkielwants (Elasmucha fieberi ). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Niet in de tuin maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Hij lijkt op de
Elasmucha grisea. Ze kunnen lichter zijn dan de wants op de foto. Verschillen volgens Berend Aukema:  E. fieberi is veel grover en dieper gepuncteerd dan E. grisea en heeft ook veel zwartje putjes op de buiksegmenten (E. grisea hoogstens enkele verspreide putjes). Het tandje bij de voorhoeken van het halsschild is klein of vrijwel afwezig bij E. grisea en sterker ontwikkeld bij E. fieberi.

Foto's 18-6-2013 en een lichtere veenbroedwants in 24-6-2015..

Veenkielwants (Elasmucha fieberi ). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Het tandje bij de voorhoeken van het halsschild is hier goed te zien.

Elasmucha fieberi - Veenbroedwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Veenbroedwants (Elasmucha fieberi). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Deze veenbroedwants heeft twee eitjes op z'n halsschild van een sluipvlieg (Tachinidae) uit de onderfamilie Phasiinae. Foto 24-6-2015. 

Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.    

Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Je moet hem niet verwarren met de Elasmucha grisea. Ze hebben echter geen zwarte vlekjes langs de zijkant. Ze zijn groen met rood, roodbruin. Ook het scutellum is groen met rood, roodbruin.
Opmerkelijk is, dat de Elasmostethus interstinctus een soort antivries in het lichaam heeft, waardoor hij tijdens het overwinteren pas bij heel lage temperaturen bevriest. Hij komt daarom op het gehele noordelijke halfrond voor.
Ze leven in berken. Ze zijn ook wel te vinden op espen en hazelaars. Bij mij in de tuin vind ik ze ook op andere planten. Maar wel in de buurt van de berk.  Lengte: 9-11 mm.  
Een grotere dubbelganger is de Acanthosoma haemorrhoidale - Meidoornkielwants.
Elasmostethus minor -  Kamperfoeliekielwants lijkt er nog meer op, maar komt alleen in Zuid-Limburg voor (op de Rode Kamperfoelie). Die plant komt echter ook voor in de duinstreek. Dus 100 % zeker kun je niet zijn.
Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Nimf.  Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Nimf.  Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Nimf.  Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Berkenkielwants (Elasmostethus interstinctus). Nimf.  Oude naam: Berkenschildwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Nimfen
Elasmostethus interstinctus.

Meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.
 
Acanthosoma haemorrhoidale lijkt veel op de Elasmostethus interstinctus, maar is veel groter en meer langwerpig.
Heldergroen met zwarte punten. en rood op de punten van het halsschild (nog een verschil), langs het schildje en onder het vliezige deel van de vleugels. Het scutellum is helemaal groen.

In struiken langs de bosrand. Vooral in meidoorns. Maar ook andere loofbomen als eik, berk en hazelaar
Lengte: 13 - 15 mm.

De volwassen wants overwintert.

Foto's 3-7-2011.

Jeneverbeskielwants (Cyphostethus tristriatus). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Jeneverbeskielwants (Cyphostethus tristriatus). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Jeneverbeskielwants (Cyphostethus tristriatus). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.

Cyphostethus tristriatus - Jeneverbeskielwants. Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Jeneverbeskielwants (Cyphostethus tristriatus). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen.
 
Ik heb hem niet in de tuin gevonden. Een kind (bedankt Victor) vond hem in de klas, waar ik lesgeef. Omdat ik die dag takken voor de kerst uit de tuin had meegenomen, komt hij misschien uit mijn tuin.

Ook deze wants lijkt op de wantsen hierboven. Toch is hij goed herkenbaar door de rozerode markeringen op de rug. 
Vooral in de jeneverbes. Vandaar zijn naam.
Lengte: 9 - 11 mm.
De volwassen wants overwintert.

Jeneverbeskielwants (Cyphostethus tristriatus). Familie Acanthosomatidae, kielwantsen. Op de andere foto's is hij goed zichtbaar. Maar op deze foto zie je, dat hij een goede schutkleur heeft.

Familie Pentatomidae - Schildwantsen, boomwantsen
Kenmerk: Het driehoekige scutellum is groot. Link naar:
Alle Pentatomidae in Nederland op Waarneming.

De schildwantsen in Nederland kun je verdelen in de onderfamilie Asopinae (rovers, met een stevige steeksnuit), Pentatominae (De grootste groep, waarvan de meerderheid aan planten zuigt) en Podopinae (In Europa een kleine groep, in Nederland alleen de Graphosoma lineatum. Vooral in de oude wereld. Het scutellum is sterk vergroot). 

 Mijterschildwants (Aelia acuminata). Oude naam: Mijterwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Mijterschildwants (Aelia acuminata). Oude naam: Mijterwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Mijterschildwants (Aelia acuminata). Oude naam: Mijterwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.
 
Een lichtbruine langwerpige wants met over zijn lichaam donkere en lichte lengtestrepen. Het hoofd loopt spits toe. Door de vorm van het lichaam wordt hij mijterschildwants genoemd. 
Hij leeft van grassen. Hier op een bamboeblad in onze tuin. Nimfen leven van zaden van verschillende grassoorten.

Lengte: 7,8 - 9,3 mm.
Eťn generatie per jaar. De volwassen wants overwintert.


Europa, AziŽ,  Afrika. Foto's: 16-4-2014, 5-5-2014.

Kleine mijterschildwants (Aelia klugii). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  Kleine mijterschildwants (Aelia klugii). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Kleine mijterschildwants (Aelia klugii). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.
 
Lijkt zeer veel op Aelia acuminata Hij is gemiddeld iets kleiner. A. acuminata heeft twee zwarte stippen op de onderzijde van de dijen, deze mist de A KlugiiA Klugii heeft een lapje of knobbeltje vooraan aan de zijkant van de 'neus'. De donkere kleuren lijken soms wat contrastrijker. 
Hij leeft van grassen. Nimfen leven van zaden van verschillende grassoorten.

Lengte: 6,5 - 8,2 mm.
Eťn generatie per jaar. De volwassen wants overwintert.

Europa (niet in Groot-BrittanniŽ). Foto's: 1-8-2016.

Snuitkeverschildwants (Arma custos). Nimf. Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. 

Snuitkeverschildwants (Arma custos). Nimf. Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Snuitkeverschildwants (Arma custos). Nimf. Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Snuitkeverschildwants (Arma custos). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Snuitkeverschildwants (Arma custos). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.
 
Ik vond enkele nimfjes in de tuin. Hij is niet aan een plantensoort gebonden want het is een rover, Ondanks zijn naam (snuitkever) heeft hij veel soorten prooien. Het tweede nimfje, dat ik vond, is opgegroeid tot volwassen wants. (Zie collage)

Kenmerk: een leerachtig licht- tot donkerbruine kleur, waardoor hij soms met een zuringrandwants wordt verward, Uitstekende schouders, maar niet spits.  De antenne is gedeeltelijk geelachtig en zwart. Het laatste segment is geelachtig.
Lengte: 11 - 13.5 mm.

De volwassen wants overwintert. Europa (niet in Groot-BrittanniŽ), AziŽ. 

Foto's:  5-7-2017, 11-7-2017, 11-8-2017, 13-8-2017  Snuitkeverschildwants (Arma custos). Collage. Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Collage van nimf tot volwassen wants.

Chlorochroa pinicola Oude naam: Pitedia pinicola† Familie: Schildwantsen (Pentatomidae) 

Chlorochroa pinicola Oude naam: Pitedia pinicola† Familie: Schildwantsen (Pentatomidae)

Dennenschildwants (Chlorochroa pinicola). Oude wetenschappelijke naam: Pitedia pinicola. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Dennenschildwants (Chlorochroa pinicola). Oude wetenschappelijke naam: Pitedia pinicola. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.
 
Ik vond hem in de schuur. Misschien zocht hij een plek om te overwinteren.
Voor Noord-Holland is dit de eerste waarneming!!!

Kenmerk: Olijfgroen tot donker groenachtig bruin met witte randen 

Vooral in de dennen, maar ook in sparren.  
Lengte: 11 - 14 mm.

De volwassen wants overwintert.

Europa. Foto's: 11-9-2011.

Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Oude naam: Bessenwants.†Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Oude naam: Bessenwants.†Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Oude naam: Bessenwants.†Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Oude naam: Bessenwants.†Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Oude naam: Bessenwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Terwijl ik fotografeerde, kwam er nog een aanwandelen. Hij leeft van bessen o.a die van kamperfoelie en bramen. 
De harige larven vind je vaak bij planten, die bij de rozenfamilie horen.
De bessenschildwants is te herkennen aan de antennen, die lichte en donkere banden hebben. De kleur is rood tot paarsachtig, Het connexivum (de uitstekende rand van het achterlijf) is zwart-wit geblokt.
Lengte:12-14 mm.
Hieronder een nimf.

Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Oude naam: Bessenwants.†Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Bessenschildwants (Dolycoris baccarum). Oude naam: Bessenwants.†Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Foto's 9-8-2009. 

Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

De koolwants eet van kruisbloemigen en kan schadelijk zijn op kool. Hier zit hij op look zonder look. 
Je hebt ze met rode en met witte, lichtgele of lichtblauwe vlekken.
De wants met witte vlekken lijkt op de doveneteldoornwants.
Lengte 6, 7 mm. 

Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Koolschildwants (Eurydema oleracea). Oude naam: Koolwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Foto's 1-5-2010, 15-5-2010, 28-4-2014.

koolschildwantsjes-1-4-7-2010.jpg (96750 bytes) koolschildwantsjes-7-4-7-2010.jpg (118460 bytes) koolschildwants-nimf-1-12-7-2010.jpg (42577 bytes) koolschildwants-nimf-3-12-7-2010.jpg (38839 bytes) koolschildwants-nimf-6-12-7-2010.jpg (44636 bytes) Foto's 4-7-2010, 12-7-2010

Andoornschildwants (Eysarcoris venustissimus). Oude wetenschappelijke naam: Eysarcoris fabricii. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. 

Andoornschildwants (Eysarcoris venustissimus). Oude wetenschappelijke naam: Eysarcoris fabricii. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Andoornschildwants (Eysarcoris venustissimus). Oude wetenschappelijke naam: Eysarcoris fabricii. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Andoornschildwants (Eysarcoris venustissimus). Oude wetenschappelijke naam: Eysarcoris fabricii. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Andoornschildwants (Eysarcoris venustissimus). Oude wetenschappelijke naam: Eysarcoris fabricii. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.
Voor Noord-Holland is dit de eerste waarneming!!!

Gedeeltelijk grijs, gedeeltelijk bruin, bronskleurig. De nimfen voeden zich met bosandoorn (Stachys sylvatica), maar ook wel met andere planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) als dovenetel. Hier zit hij op hennepnetel.  
Lengte: 5 - 7 mm.
Het hele jaar. 
Europa, Noord Afrika. Foto's: 24-6-2013, 22-4-2014.

Nimf. Andoornschildwants (Eysarcoris venustissimus). Oude wetenschappelijke naam: Eysarcoris fabricii. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Vervellingshuidje. Andoornschildwants (Eysarcoris venustissimus). Oude wetenschappelijke naam: Eysarcoris fabricii. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. 4-8-2017 Nimf en vervellingshuidje. 

Pyjamaschildwants (Graphosoma lineatum).†Onderfamilie Podopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Pyjamaschildwants (Graphosoma lineatum).†Onderfamilie Podopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Pyjamaschildwants (Graphosoma lineatum).†Onderfamilie Podopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Pyjamaschildwants (Graphosoma lineatum). Onderfamilie Podopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

De naam heeft hij gekregen door de zwarte strepen in de lengte van het rode lichaam. De poten zijn bijna geheel zwart. In Nederland kan hij moeilijk met een andere wantsen verward worden. In Zuid-Europa zijn er meer er op lijkende soorten. Graphosoma semipunctatum met onderbroken zwarte strepen op het halschild en rode poten. Graphosoma creticum een lichtere soort met minder duidelijke strepen (Kreta). Graphosoma melanoxanthum (Zuid Rusland, Turkije, Iran),
Graphosoma lineatum wordt wel eens in twee ondersoorten verdeeld: Graphosoma lineatum italicum, de hier afgebeelde soort en de Graphosoma lineatum lineatum, die rode poten heeft en soms meer oranje is. Komt voor in Noord-Afrika. Als je op internet zoekt, geeft dit nog al eens verwarring.
Het was in Nederland een vrij zeldzame wants, maar hij komt nu steeds meer voor. Toch is dit de enige keer dat ik een pyjamaschildwants in de tuin heb gezien. 
Ze zitten vaak op schermbloemigen. In dit geval op een selderij bloem. 
Grootte 8 - 11 mm. De volwassen wants overwintert. Foto's 22-7-2007.
Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.   

Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Groene schildwants (Palomena prasina). Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Een heel algemene schildwants. In de zomer valt hij niet op door de groene kleur. Het 4e en 5e antennesegment is gedeeltelijk rood. De naam Stinkwants, omdat hij een stinkende stof kan uitscheiden als hij wordt opgepakt. (Nog nooit meegemaakt) Maar dat kunnen heel veel wantsensoorten vandaar dat ik hem als Groene schildwants heb staan.
Ik vind ze op veel verschillende planten, struiken, bomen.
Ze lijken op de Nezara viridula. Deze wants heeft lichte vleugelmembranen. Nog niet uitgekleurde groene stinkwantsen hebben dat ook. Volwassen: Het hele jaar
Lengte 12-14 mm. Palearctisch.

Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  Foto's 24-4-2010, 9-7-2012. Parende groene stinkwantsen.

Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Groene schildwants (Palomena prasina) Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. De eerste twee foto's van  de Palomena prasina heb ik 20 oktober gemaakt. Je ziet, dat de heldere groene kleur aan het verdwijnen is. De tweede twee foto's op 10 november. Als ze overwinteren (ook de nimfen) worden ze bruin. In de lente worden ze weer groen.
Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Op de grote foto een nog jonge nimf 2e instar. De nimfen links zijn jonger dan de nimfen hieronder. De heel jonge nimfen hebben donkere poten, die later licht groen worden.  Bij de foto's hieronder kun je zien, dat de oudere nimfen niet even licht zijn. De donkere plekken hebben vooral de later in het jaar geboren nimfen. Bij de nimfen 5e instar is het begin van de vleugels al te zien.
De nimfen van de Palomena prasina lijken veel op de nimfen van de Palomena viridissima. Maar die is in Nederland heel zeldzaam.

Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Groene schildwants (Palomena prasina). Nimf. Oude naam: Groene stinkwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Boswants of Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes) Familie: Schildwantsen (Pentatomidae)

Boswants of Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes) Familie: Schildwantsen (Pentatomidae)    

Boswants of Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes) Familie: Schildwantsen (Pentatomidae) Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes). Synoniem: Boswants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Een grote glanzend bruine schildwants met uitstekende schouders. Hij heeft oranje poten. En een opvallende geel / oranje plek op het schild. 
De foto was net na een regenbui genomen. Je ziet nog enkele waterdruppels op de wants.
Je kunt ze vinden in loofbomen. Ze zuigen aan vruchten, maar het zijn ook rovers. Zelfs rozenkevers schijnen ze te eten.
Lengte 13 - 15 mm.
Juli - december.
Overwintert als larve. Foto's 18-9-2011 en 11-9-2011.

Boswants of Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes). Nimf. Familie Schildwantsen (Pentatomidae). Boswants of Roodpootschildwants (Pentatoma rufipes). Nimf. Familie Schildwantsen (Pentatomidae). Nimfen 13-5-2014, 24-6-2014.
Peribalus strictus Familie: Schildwantsen (Pentatomidae)

Peribalus strictus Familie: Schildwantsen (Pentatomidae)

Peribalus strictus Familie: Schildwantsen (Pentatomidae)

Peribalus strictus Familie: Schildwantsen (Pentatomidae) Zuidelijke schildwants (Peribalus strictus). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Synoniem: Holcostethus strictus, Holcostethus strictus vernalis.

Deze wants is op eigen kracht vanuit het zuiden naar Nederland gekomen en wordt steeds minder zeldzaam. Hij lijkt wat op de Dolycoris baccarum, bessenschildwants. Het tipje van het schildje is ook wit en de rand is zwart wit. De antennes verschillen. Bij deze wants zijn de antennes geeloranje met een zwarte top en zwart op het vierde segment. Hij leeft op verschillende kruiden.
Lengte 9 - 10 mm.  Maart - oktober 
Foto's 2-6-2011.

Peribalus strictus - Zuidelijke schildwants. Nimf. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Nimf, 25-8-2015.

Piezodorus lituratus. Familie Schildwantsen (Pentatomidae.

Piezodorus lituratus. Familie Schildwantsen (Pentatomidae.

Bremschildwants (Piezodorus lituratus). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Piezodorus lituratus. Familie Schildwantsen (Pentatomidae.

Bremschildwants (Piezodorus lituratus). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

De wants op de foto is een nog jonge volwassen wants. In augustus, september is de nieuwe generatie volwassen. In het najaar verkleurt hij naar rood. In de lente zijn ze gelig groen.
De rand aan de zijkanten van het lichaam is smal geel. Verder vallen de blauwe stroken langs de rand op.  De antennen zijn oranje.
Hij leeft op vlinderbloemigen (Leguminosae of Fabaceae). Vooral brem en gaspeldoorn. Deze vond ik in de tuin (2010) op een vlinderstruik. Pas in maart 2018 zag ik er weer een in de tuin. Toevallig weer op de vlinderstruik. Omdat deze bremschildwants in de lente is gefotografeerd, is hij gelig groen. (foto links onder) In de duinen zie ik ze veel vaker op brem. 
Lengte 10- 13 mm. Foto's 21-8-2010, 21-4-2018.

Piezodorus lituratus - Bremschildwants. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Met nimf (foto gemaakt in de duinen) 23-9-2015.

 

Enkele schildwantsen, die ik in de duinen heb gefotografeerd. Dit is een foto van de vindplaats van veel van deze wantsen.

Grasschildwants (Neottiglossa pusilla). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Grasschildwants (Neottiglossa pusilla). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Grasschildwants (Neottiglossa pusilla). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Grasschildwants (Neottiglossa pusilla). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Grasschildwants (Neottiglossa pusilla). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Een kleine wants. Bruin met in het midden een witte middenlijn. De hele wants is opvallend gepunctueerd. De kop is breed en kort. De nimfen eten gras.
Lengte: 4 - 5 mm.
De volwassen wants overwintert.
Het hele jaar. 

Europa, Noord Afrika.  
Foto's: 11-9-2013, 16-9-2013.

Tweetandschildwants (Picromerus bidens). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Tweetandschildwants (Picromerus bidens). Nimf.  Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Tweetandschildwants (Picromerus bidens). Nimf. Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Tweetandschildwants (Picromerus bidens). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Tweetandschildwants (Picromerus bidens). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

De wants is bruin met een koperglans. Op het eind van het halsschild is een scherpe doorn. Het eind van het sctellum is licht geel. De antennes zijn oranje. 
De nimf is glanzend grijszwart met lichte banden om de poten. De abdomen van jonge nimfen zijn donker rood.  
Hij eet insecten, vooral larven (zie foto nimf). De nimfen voeden zich ook met sappen van planten. 

Lengte: 12 - 13 mm.
Overwintert als ei, soms als larve.
Juli - oktober. 

Palearctisch, geÔntroduceerd in Noord Amerika. Foto's: 19-8-2013, 16-9-2013.

 

 

Heideschildwants (Rhacognathus punctatus). Onderfamilie Asopinae Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Heideschildwants (Rhacognathus punctatus). Onderfamilie Asopinae Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Een donkere wants met een metallic bronzen glans. De poten hebben witte of oranjerode banden. Het is een roofwants. Hij eet vooral heidehaantje (Lochmaea suturalis) en larven van de heidehaantjes. 
Hij komt daarom voor in de buurt van heide.
Lengte: 7 - 9 mm.
Overwintert als ei, soms als larve.
Het hele jaar. 

Palearctisch, geÔntroduceerd in Noord Amerika. Foto's: 19-8-2013.

Buikspitsschildwants (Troilus luridus). Nimf. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Buikspitsschildwants (Troilus luridus). Nimf. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  

Buikspitsschildwants (Troilus luridus). Nimf. Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Buikspitsschildwants (Troilus luridus). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Buikspitsschildwants (Troilus luridus). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

De volwassen wants heeft een oranje band om de antenne (ook al zichtbaar bij deze nimf) en is glanzend bruin. Het is een rover
De nimf leeft zowel van larven, rupsen als van plantensappen. Van de nimf is de kop en halsschild en een deel onder het halsschild glanzend en donker. Aan de zijkant van het halsschild is een witte strook. De jonge nimfen kunnen makkelijk met sommige andere nimfen verward worden. 
(nimf linksonder is jonger).

Lengte: 10 - 12 mm.
 
Het hele jaar. Europa. 
Foto's: 3-9-2013, 27-9-2013, 24-10-2013. 

Zandschildwants (Sciocoris cursitans). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen

 

Zandschildwants (Sciocoris cursitans). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen Zandschildwants (Sciocoris cursitans). Onderfamilie Pentatominae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 4 km van ons huis.

Een kleine bruine schildwants, met een rond achterlichaam met een uitstekende geblokte rand. (connexivum). Lijkt op de in Nederland zeer zeldzame Sciocoris (alleen in Zuid-Limburg gevonden)
In droge, warme, zandige gebieden, zoals de duinen.
Lengte: 4,5 - 6 mm.
Overwintert als volwassen wants.
Het grootste deel van het jaar. 

Europa, Azi:e. Foto's: 23-8-2016.

Blauwe schildwants (Zicrona caerulea). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

 

Blauwe schildwants (Zicrona caerulea). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Blauwe schildwants (Zicrona caerulea). Onderfamilie Asopinae. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. Niet in de tuin, maar bij een weiland 3 km van ons huis, vlakbij de duinen.

Een schildwants met een blauwgroene, glanzende metallic kleur.
In Nederland vooral op de zandgronden. Open of deels beschaduwde lage vegetatie van kruiden en struiken op vochtige grond, vaak in heidegebieden.
Het is een rover en niet aan een bepaalde plant gebonden. 
Overwintert als volwassen wants. Van februari tot in november.
Lengte 5-7,5 mm. Foto's 28-8-2017.
Een holarctische soort.

Familie Cydnidae - Graafwantsen.   
De Cydnidae hebben niet de duidelijke schouders van de schildwantsen. Ze lijken op kevers. De poten zijn stekelig. (doorns)

Kleine borstelige graafwants (Byrsinus flavicornis, synoniem Aethus flavicornis).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.

Kleine borstelige graafwants (Byrsinus flavicornis, synoniem Aethus flavicornis).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.

Kleine borstelige graafwants (Byrsinus flavicornis, synoniem Aethus flavicornis).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.

Kleine borstelige graafwants (Byrsinus flavicornis, synoniem Aethus flavicornis).†Familie Cydnidae, Graafwantsen. Kleine borstelige graafwants (Byrsinus flavicornis, synoniem Aethus flavicornis).†Familie Cydnidae, Graafwantsen. Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer 6 km van ons huis.

Een kleine bruinzwarte wants met een metallic glans. Hij is herkenbaar aan de lange haren en aan de borstelige haren aan de buitenrand van de kop..†
Hij lijkt heel veel op de grote borstelige graafwants (Microporus nigrita).†Een verschil is, dat bij deze wants de borstels over de 'neus' doorlopen. Bij de borstelige doornwants zijn daar twee lange haren i.p.v. twee borstels (zie detail).
Beide soorten leven voor het grootste deel onder de zandige grond, waar ze aan de wortels van grassen zuigen. In de lente komen ze naar boven om te paren. De volwassen wantsen overwinteren. In Nederland zijn ze te vinden in de duinen.††
Lengte 2.5 - 4 mm. Foto's 27-10-2015.†

Kleine borstelige graafwants (Byrsinus flavicornis, synoniem Aethus flavicornis).†Familie Cydnidae, Graafwantsen. Detail.

Kleefkruidgraafwants (Legnotus limbosus).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.†

Kleefkruidgraafwants (Legnotus limbosus).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.†

Kleefkruidgraafwants (Legnotus limbosus).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.†

Kleefkruidgraafwants (Legnotus limbosus).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.† Kleefkruidgraafwants (Legnotus limbosus)Familie Cydnidae, Graafwantsen. 

Een kleine zwarte wants met een metallic glans. Langs het schild heeft hij een lichte rand. 
Hij lijkt op de
Legnotus picipes. Je kunt ze uit elkaar houden door de vierkante inkeping aan de voorkant van de kop, die alleen de Legnotus limbosus heeft. 
Hij leeft op Walstro (Galium) bijvoorbeeld kleefkruid en Lievevrouwebedstro. 

Volwassenen: Het hele jaar.
Lengt
e 4 - 5 mm.

Foto's 29-4-2010.

Kleefkruidgraafwants (Legnotus limbosus).†Familie Cydnidae, Graafwantsen.† Drie jaar later: 5-5-2013

 

Dovenetelgraafwants (Tritomegas bicolor). Oude naam: Dovenetelwants. Familie Cydnidae, Graafwantsen.

Dovenetelgraafwants (Tritomegas bicolor). Oude naam: Dovenetelwants. Familie Cydnidae, Graafwantsen.

 

Dovenetelgraafwants (Tritomegas bicolor). Oude naam: Dovenetelwants. Familie Cydnidae, Graafwantsen. Dovenetelgraafwants (Tritomegas bicolor). Oude naam: Dovenetelwants. Familie Cydnidae, Graafwantsen.

De dovenetelgraafwants lijkt wel wat op de koolwants. Die wants is van een andere familie. De dovenetelwants is altijd zwart met witte vlekken. 
Hij lijkt sprekend op de veel zeldzamer Tritomgas sexmaculatus. Bij deze wants zijn de witte vlekken op het halsschild veel strakker.
Vanaf mei worden de eitjes afgezet. De dovenetelgraafwants is te vinden in de kruidlaag. De belangrijkste host planten zijn witte dovenetel en stinkende ballote.
De volwassen wants overwintert. 
Lengte 5 - 7 mm.
 
Het is zowel in Europa als in Nederland een algemene wants.  Ook in Noord Afrika en Centraal AziŽ. 

 Foto's 17-4-2011   Nimf dovenetelwants Dovenetelgraafwants (Tritomegas bicolor). Oude naam: Dovenetelwants. Familie Cydnidae, Graafwantsen. Foto 10-7-2011

 Gevonden tijdens een wantsen excursie in de duinen bij Wassenaar.

 

 

 

 

Ossentonggraafwants (Sehirus morio). Familie Cydnidae, Graafwantsen. Ossentonggraafwants (Sehirus morio). Familie Cydnidae, Graafwantsen.

Eigenlijk staan hier alleen wantsen uit de tuin of uit de omgeving. Deze heb ik verder weg gevonden. Ik heb al bij heel wat ossentong planten gekeken (staan ook in de tuin), maar heb ze hier nog niet gevonden. Als ik er eentje vind, vervang ik de foto.

In Nederland is hij zeldzaam. Hij komt voor  op enkele plaatsen op de hogere zandgronden, maar ook op enkele plaatsen in de duinen.
Sehirus morio lijkt zeer veel op Sehirus luctuosus, maar is groter.
Leeft van ruwbladigen en is vaak te vinden onder de bladrozetten van amsinckia, ossentong, veldhondstong en slangenkruid.
De volwassen wants overwintert. Eind april tot eind september.
Lengte 9-11,5 mm.
 
Europa (niet in Groot-BrittanniŽ), Noord-Afrika en het Nabije Oosten. 

Foto 23-8-2016.    

Familie Scutelleridae - Pantserwantsen, juweelwantsen.
Het lichaam wordt helemaal bedekt door het schild. Daarom is gekozen voor de naam 'pantserwants'. De soorten in Nederland hebben geen opvallende kleur. De familieleden in het buitenland hebben juist vaak opvallend metallic kleuren en dragen daar de naam 'jewel bugs'.

Gewone pantserwants (Eurygaster testudinaria). Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.†

Gewone pantserwants (Eurygaster testudinaria). Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.†

Gewone pantserwants (Eurygaster testudinaria). Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.†

Gewone pantserwants (Eurygaster testudinaria). Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.† Gewone pantserwants (Eurygaster testudinaria). Familie Scutelleridae, Pantserwantsen

Ik vond een jonge nimf in de tuin, wat me verbaasde, want tot nu toe heb ik de schildpadpantserwants alleen in de duinen gezien. Ik heb hem opgekweekt met gras en grasbloemen en telkens foto's gemaakt. Als volwassen wants is hij weer in de tuin gezet. Ik heb de drie vervellinghuidjes, die ik vond op millimeterpapier gefotografeerd.

Eurygaster maura lijkt er veel op. Eurygaster testudinaria heeft wat bredere/puntigere schouders en een verzonken tylus (De streep tussen de wangen).  Ze zijn variabel van kleur (bruin, rood) en de tekening (brede strepen op de rug) is niet even duidelijk. Het scutellum is heel groot.
De wantsen voeden zich met sappen van grassen, maar ook wel van andere planten, zoals op deze foto van een braam. 

Lengte: 9 - 11 mm. Overwintert als ei, soms als larve. Het hele jaar. 

Europa, AziŽ.   Foto's: 30-8-2015.

 

Eurygaster testudinaria - Gewone pantserwants. Nimf. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.    Eurygaster testudinaria - Gewone pantserwants. Nimf. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.   Eurygaster testudinaria - Gewone pantserwants. Nimf. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.   Eurygaster testudinaria - Gewone pantserwants. Nimf. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.              Eurygaster testudinaria - Gewone pantserwants. Vervellinghuidje 1. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.   Eurygaster testudinaria - Gewone pantserwants. Vervellinghuidje 2. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen. Eurygaster testudinaria - Gewone pantserwants. Vervellinghuidje 3. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.   Gewone pantserwants (Eurygaster testudinaria). Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.†Detail, verzonken tylus. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen.   V

De volgende schildwantsen zijn te vinden op de pagina met wantsen uit Frankrijk.

 Rhaphigaster nebulosa - Grauwe schildwants, Grauwe veldwants. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. nimf†       Zicrona caerulea. Familie: Schildwantsen (Pentatomidae). nimf        Carpocoris. Familie: Schildwantsen (Pentatomidae).
Staria lunata. Familie: Schildwantsen (Pentatomidae).       Eurydema ornata. Familie Schildwantsen (Pentatomidae).       Odontotarsus. Familie Scutelleridae.†         
1. Grauwe schildwants (Rhaphigaster nebulosa). Oude naam:, Grauwe veldwants. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. nimf 
2. 
Blauwe schildwants (Zicrona caerulea). Familie Pentatomidae, Schildwantsen. nimf         
3.
Carpocoris spec.  Familie Pentatomidae, Schildwantsen.                 
4. Staria lunata. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  
5. Sierlijke schildwants (Eurydema ornata).. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  
6. Odontotarsus. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen, juweelwantsen.            

De volgende schildwantsen zijn gefotografeerd in KroatiŽ in 2015.

1. Ancyrosoma leucogrammes. Familie Pentatomidae, Schildwantsen. †         2. Holcostethus sphacelatus. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.      3. Psacasta exanthematica. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen, juweelwantsen.††
1. Ancyrosoma leucogrammes. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.  
2.
Toortsschildwants (Holcostethus sphacelatus). Familie Pentatomidae, Schildwantsen.   
3. Psacasta exanthematica. Familie Scutelleridae, Pantserwantsen, juweelwantsen.   
         

Graphosoma semipunctatum. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.       Graphosoma semipunctatum. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.      Graphosoma lineatum. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.

Graphosoma semipunctatum. Familie Pentatomidae, Schildwantsen.   Foto 3: Onderkant van een Graphosoma lineatum, zodat het verschil duidelijk wordt.           

Frankrijk, Provence 2017

Cydnus aterrimus - Wolfsmelkgraafwants. Familie Cydnidae, Graafwantsen. Cydnus aterrimus - Wolfsmelkgraafwants. Familie Cydnidae, Graafwantsen.

Leeft in de bodem van sap uit de wortels van wolfsmelksoorten. In Nederland zeer zeldzaam, alleen een enkele vondst in Limburg. Lengte 8-12 mm. Foto 30-5-2017.

Berend Aukema bedankt voor het determineren van veel van mijn wantsjes.

Een veldgids wantsen (Berend Aukema, Theodoor Heijerman en Vincent Kalkman) uitgebracht met daarin de Nederlandse- en wetenschappelijke namen. Zowel digitaal als op papier. Een aanrader! 

Een Nederlandse site met schildwantsen Garden Safari.
Een Belgische website over wantsen: 
website insectenwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen .
Een Duitse site over wantsen: 
www.koleopterologie.de. Een Deense site: www.miridae.dk  Een Britse site: www.britishbugs.org.uk
Een Franse website met o.a. wantsen: http://aramel.free.fr  Overzicht wantsen en vele andere insectensoorten in Frankrijk
Kleine cicaden:
gallery.kunzweb.net/
Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie
over dieren vragen en waarnemingen doorgeven.

Engels / English                                                                                  

Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
 
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

Subpagina wantsen in de tuin: "Water wantsen",   Blindwantsen (Miridae),    Bodemwantsen (Lygaeidae),     Cicaden,     Nederlandse wantsennamen                                                       
Subpagina Frankrijk:
Insecten Frankrijk 

W3Counter Web Stats