vakantie engeland


Tuin, planten:
tuin      lente      lente'07      zomer      zomerbloeiers      onkruid      herfst      winter      kamerplanten      euphorbia
Dieren, insecten in de tuin:
dieren/links      spinnen      vlinders      libellen      vliegen      zweefvliegen/1      zweefvliegen/2      wespen/bijen      kevers      wantsen      insecten overig
Nederlandse duinen, landen:
duinen      AustraliŽ      Duitsland      Engeland1      2      Frankrijk1      2      3      Ierland      ItaliŽ      Schotland      Spanje      SloveniŽ      KroatiŽ      TsjechiŽ
home      links      links2To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

     Engeland   Rondreis in het zuiden van Engeland 2007

En in het tweede deel:

     Engeland   Rondreis in het zuiden van Engeland 2018

Zie ook vakantie 2009: Engeland, Wales

In 2007 hebben we in juli een rondreis gemaakt in Engeland. We bleven steeds twee dagen in een hotel en vertrokken daarna weer naar een volgende plaats.
De route was: Salisbury (Wiltshire)  - Sherborne (Dorset) -Tavistock (Devon) - Tintagel (Cornwall) - Bath (Somerset)

We hadden een  National Trust Pass. Het kost wel wat, maar daarna kun je veel gratis bezoeken. En goedkoop is Engeland niet,

Ik zal weer een aantal mooie plekjes en  tuinen beschrijven.

Salisbury

Salisbury ligt aan de rivier de Avon. De kathedraal the Salisbury Cathedral uit de 13e eeuw is beslist een bezoek waard.

Salisbury... Salisbury, Salisbury Cathedral
Salisbury, Old Sarum   Voordat we naar Stonehenge gingen zijn we naar 'Old Sarum' gegaan. De NormandiŽrs bouwden daar een kasteel. Zoals je ziet zijn alleen de fundamenten overgebleven.

 

Stonehenge

In de buurt van Salisbury ligt Stonehenge. 15 jaar geleden waren we er al eens geweest. Het blijft een aparte ervaring om dit oeroude monument (3250 en 1500 v. Chr) te zien in dit weidse landschap.
Je kunt door het weiland ook naar de vele grafheuvels wandelen. Veel is er niet te zien. Om de heuvels groeien (voor de natuurliefhebber) veel wilde planten.
Er zijn verschillende cirkels in Groot-BrittanniŽ. Maar dit is wel de bekendste. Het knappe is dat de stenen ook nog eens over een grote afstand zijn vervoerd.
De stenen hebben een aparte stand ten opzichte van de zon.
Volgens een boekje, dat ik  bij het eerste bezoek had gekocht:
De stenen zijn zo neergezet, dat ze de zonnewendes in de zomer en winter markeren. Op 21 juni zie je vanuit de steencirkel de zon op komen boven de Heel Stone. ( Een apart staande steen) Op 21 december moet je buiten de stenen staan en naar binnen kijken. Als het thriliton nog compleet zou zijn, zou de ondergaande zon precies tussen de beide staanders door zakken.
Toen we er waren sloeg het weer om, wat een prachtige lucht opleverde.

   
Stonehenge... Stonehenge, grafheuvel
 

Wilton House

n Wiltshire in de buurt van Salisbury staat dit 'English country house'. Het huis en de tuinen zijn sinds 1951 toegankelijk voor het publiek.

Wilton House... Wilton House
Wilton House     

 

Montacute House

Montacute House... Montacute House
Montacute House... Montacute House

Tintinhull Garden.

Tintinhull Garden... Tintinhull Garden
Tintinhull Garden  Tintinhull Garden  Tintinhull Garden

Vanuit Sherborne zijn we eerst naar het Montacute House gereden. Er lag een mooi park omheen, waar we gewandeld hebben. Vlakbij ligt de Tintinhull Garden. Beide konden we met de pas gratis bezoeken. 
Door de muurtjes is de tuin vrij strak aangelegd. De borders zijn heel mooi. De moestuin vond ik maar gewoontjes.

New Sherborne Castle  

New Sherborne Castle , Old Castle... New Sherborne Castle
New Sherborne Castle   New Sherborne Castle

Bij Sherborne ligt het New Sherborne Castle en ook het oude kasteel (ruÔne), dat vanaf de ingang van het terrein al zichtbaar is. Je kunt om het hele meer wandelen. De tuin zelf is niet zo groot. De oranjerie was afgehuurd voor een bruiloft 

 

Dartmoor National Park

Na Sherborne gingen we richting Tavistock. Je komt dan door het Dartmoor National Park. 
Zoals je ziet was het nogal mistig. Het gebied is 945 km2 groot. Buiten het gebied was het regenachtig, maar niet mistig. Het schijnt er wel om bekend te staan. Het zag er sprookjesachtig uit. 
Zo nu en dan doemden er schapen en pony's uit de mist op, die gewoon over de weg mogen wandelen. Het is een gebied van hoogveen, heide, varens, beekjes en granieten rotsen. 
De volgende dag hebben we een andere weg genomen. Hoe het mistige deel er echt uitziet kan ik helaas niet laten zien.

Dartmoor National Park.†... Dartmoor National Park.†. Dartmoor National Park.†. Dartmoor National Park.†

 Castle Drogo         

Castle Drogo,,, Castle Drogo   
Castle Drogo  Castle Drogo  Castle Drogo

Aan de noordkant boven het  Dartmoor National Park ligt Castle Drogo.  Dit is het laatste kasteel, dat in Engeland is gebouwd. Er is van 1911 tot aan 1930 aan gebouwd. Het was door Sir Edwin Lutyens (van Nederlandse afkomst) ontworpen voor Julius Drewe. De steensoort is graniet.  
Bij het kasteel is ook een tuin. De tuin met rododendrons moet in het voorjaar, als ze in bloei staan,  heel mooi zijn. Het midden deel met rozen is strak aan gelegd. Het mooiste deel vind ik de zijkanten. Die zijn veel speelser.

Eden Project

Van Tavistock naar Tintagel zijn we eerst naar het Eden Project in Cornwall gegaan. Dit zijn oneerbiedig gezegd enorme ronde kassen. Ik had er ooit een reportage over gezien toen ze gemaakt werden. Het ligt bij St. Austell. Het terrein was vroeger een klei afgraving voor porselein. Het is in 2001 geopend.
We moesten keuze maken tussen dit en the Lost Gardens of  Heligan Beide op een dag is wat veel van het goede, want je bent toch wel een paar uur kwijt.
Het doel van het project is om de afhankelijkheid van de mens aan de natuur te laten zien en hoe belangrijk het is om het te behouden. Het beeld hiernaast is daar een voorbeeld van. Overal is ook uitleg te zien over hoe er gebruik wordt gemaakt van de verschillende planten en wat de problemen zijn.
In de halve bollen zijn verschillende klimaat zones over de hele wereld. Het oerwoud is het spectaculairst. Per dag zijn er enorm veel bezoekers. Het terrein is echter zo groot, dat het die dag niet  storend was.
Buiten  zijn ook veel planten te bewonderen.
...
Eden Project... Eden Project
Eden Project
Eden Project   Eden Project  Eden Project. Eden Project. Eden Project. Eden Project

Tintagel Castle

Tintagel Castle... Tintagel Castle  uitzicht
Tintagel Castle  Tintagel Castlel Tintagel   kust. Tintagel  kust    

Volgens de legenden van Cornwall is koning Arthur geboren Tintagel Castle. Er is niet veel meer van het kasteel over. Een deel lag op het vaste land. Een ander deel ligt op een 90 meter hoge rots. De brug die daar naar toe leidt kun je op de twee foto's links onder zien. Vanaf de ruÔne heb je een fantastisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Onder de brug en het kasteel zie je een grot genaamd Merlin's Cave. Deze gaat onder het kasteel door.
We kwamen veel wandelaars tegen, die hele tochten over het pad langs de kust maakten.

Bath 

Bath

Dit was een regenachtige dag. We zijn dus maar in Bath gebleven. 
Hier zie je een van de baden, die de Romeinen hebben aangelegd. Het water komt uit minerale bronnen. Deze bronnen werden al voor de Romeinen gebruikt. Een laag aarde heeft het complex eeuwenlang bedekt. In 1878 werd er met opgravingen begonnen. 
De stad zelf vonden we, vooral door de vele brede straten,  niet zo mooi. Maar dat kan ook door het weer komen.


Daarna zijn we weer richting Nederland gegaan. 
Hoewel de weerberichten niet zo gunstig waren, hebben we prima weer gehad. 

 

     Engeland   Rondreis in het zuiden van Engeland 2018

11 jaar later besloten we nog een keer naar Cornwall te gaan. Dit keer 2 nachten in een hotel in Exford, 3 nachten in het uiterste zuiden in een hotel in The Lizard, 2 nachten in een hotel in Tavistock. 

 

Hoek van Holland†    Hoek van Holland 

We namen de boot van Hoek van Holland naar Harwich. We sliepen aan boord.
De volgende ochtend reden we naar Exford. Onderweg stonden we in de file rond Londen en ook nog twee keer vanwege een ongeluk. We hadden daardoor alleen tijd om Cheddar te bekijken.

 

Cheddar

Cheddar... Cheddar
Om Cheddar te bereiken rijd je door een ravijn. In Cheddar kun je twee grotten bezoeken. Verder is het bekend om zijn kaas.

Dunster Castle

Dunster Castle

Dunster Castle is gebouwd op een steile heuvel bij het stadje Dunster en is al 600 jaar in het bezit van de familie Luttrell. Zowel de tuinen als het kasteel zijn te bezichtigen. Vlakbij het kasteel staat een oude kerk.
Dunster Castle... Dunster Castle
Dunster Castle... Dunster Castle 
Dunster Castle... Dunster Castle
Dunster Castle... Dunster Castle

 

Lynmouth en Lynton

Lynmouth, Lynton... Lynmouth, Lynton   
Lynmouth, Lynton... Lynmouth, Lynton
Het haventje Lynmouth is met het veel hoger gelegen Lynton verbonden door middel van een kabelspoorweg. Ondanks de regen hadden we een geweldig uitzicht.

Tintagel Castle

Tintagel postkantoor... Tintagel Castle
Tintagel Castle... Tintagel Castle
Tintagel Castle... Tintagel Castle
Tintagel Castle  Tintagel Castle  Tintagel Castle. Tintagel Castle. Tintagel Castle. Tintagel Castle. Tintagel Castle
In 2007 hadden we een hotel bij Tintagel. Nu hebben we Tintagel Castle bezocht toen we naar het volgende hotel reden. Ik heb er dit keer ook een foto bijgezet van het heel oude postkantoor in Tintagel. 

Housel Bay Hotel in The Lizard.

Housel Bay Hotel, The Lizard.

Ik zet meestal geen foto's van hotels op de website, maar de natuur was hier zo prachtig. Het is op het meest zuidelijke deel van Cornwall. Vlak bij het hotel zie je de vuurtoren (tweede foto).

Vuurtoren, The Lizard.... Housel Bay Hotel, The Lizard.
Housel Bay Hotel, The Lizard..... Vuurtoren, The Lizard.

Glendurgan Garden

Glendurgan Garden

Er liggen enkele tuinen bij elkaar in de buurt. Wij hebben gekozen voor de Glendurgan Garden. O.a. bekend om een doolhof van Laulierhagen uit 1833. Maar de prachtige bomen, exotische- en wilde planten vond ik interessanter. Vooral de boomvarens vond ik heel mooi. 
Beneden kom je uit bij een strandje. Daarna loop je via een ander pad weer naar de ingang. 

Glendurgan Garden... Glendurgan Garden
Glendurgan Garden... Glendurgan Garden
Glendurgan Garden... Glendurgan Garden   
Glendurgan Garden... Glendurgan Garden    
Glendurgan Garden  Glendurgan Garden  Glendurgan Garden. Glendurgan Garden. Glendurgan Garden

 

Pendennis Castle

Pendennis Castle

Na het bezoek aan de tuin zijn we doorgereden naar het Pendennis Castle. Het werd gebouwd door Hendrik VIII in 1548. Later is het belegerd door de troepen van Cromwell. Nu kun je er allerlei wapens zien en heb je een mooi uitzicht over de kust.

Pendennis Castle... Pendennis Castle
Pendennis Castle  Pendennis Castle

St Yves en het Tate Museum

... St Yves, Tate Museum
St Yves, Tate Museum... St Yves, Tate Museum
St Yves, Tate Museum  St Yves, Tate Museum  St Yves, Tate Museum. St Yves, Tate Museum
St Yves was een vissershaven, maar is nu meer een badplaats. Bij het strand staat het Tate Museum, waar abstracte kunst hangt. Kunst van de vele kunstenaars, die in de 20e eeuw in St Yves hebben gewoond, maar ook een schilderij van de Nederlandse kunstenaars Pieter Mondriaan en Karel Appel. Verder  Het museum hoort bij de Tate Gallery, netwerk van vier musea in Engeland: Tate Britain (1897), Tate Liverpool (1988), Tate St Ives (1993) en Tate Modern (2000).  


Lost Gardens of  Heligan

Lost Gardens of  Heligan

11 jaar geleden hadden we gekozen voor het Eden Project. Daarom zijn we nu naar de Lost Gardens of  Heligan gegaan toen we naar ons laatste hotel reden.

De naam zegt het al. De tuin was 75 jaar vergeten en helemaal overwoekerd door braamstruiken. Door veel vrijwilligers onder leiding van Tim Smit, een Nederlandse archeoloog, is de tuin weer gerestaureerd. Er zijn veel verschillende tuinen, een Jungle Valley, ommuurde tuinen, een moestuin, een Italiaanse tuin, picknickplaatsen, maar ook weilanden met vee.
Vooral de kronkelige stammen van de heel oude rododendrons vond ik prachtig.

Lost Gardens of  Heligan... Lost Gardens of  Heligan
Lost Gardens of  Heligan... Lost Gardens of  Heligan
Lost Gardens of  Heligan... Lost Gardens of  Heligan

Tavistock

Tavistock

Ons hotel stond in het centrum van Tavistock. Er staan enkele heel mooie oude gebouwen en de overdekte markt is een bezoek waard. Verder waren we er vrij snel uitgekeken. 

Tavistock... Tavistock, market


Dartmoor National Park.

Tavistock ligt op de grens van het Dartmoor National Park. De foto's zijn op een andere plek genomen als de vorige keer. Er was hier geen heide, wel paarden en schapen. Overal om je heen zie je dit landschap. Heel indrukwekkend en natuurlijk.... weer mistig, maar wel minder dan bij ons vorige bezoek.

Dartmoor National Park.... Dartmoor National Park.
Dartmoor National Park.... Dartmoor National Park.


Buckland Abbey

Buckland Abbey

Vlakbij ligt Buckland Abbey. Oorspronkelijk was het de abdij. Maar geconfisqueerd door Hendrik VIII en in 1541 verkocht aan sir Grenville. De abdij werd verbouwd tot woonhuis. In 1581 werd Sir Francis Drake de eigenaar. Nu is het van de National Trust .
Van 19 februari tot 23 september is in de schuur een vier meter hoog, glinsterend ei van Andrew Logan tentoongesteld. 

Buckland Abbey... Buckland Abbey
Buckland Abbey, egg of Andrew Logan... Buckland Abbey

Colchester Castle

Colchester Castle... Colchester Castle
Colchester Castle and park... Colchester Castle and park
Colchester Castle and park... Colchester Castle and park. Eekhoorn, squirrel
Op de terugweg konden we Stonehenge zien, maar we zijn dit keer doorgereden naar Colchester. Dat ligt vlakbij Harwich, zodat we zeker wisten, dat we op tijd zouden zijn voor de boot. In Colchester is een kasteel met een prachtig park. Het kasteel was al gesloten, maar het was fijn om door het park te wandelen. Dat vonden de eekhoorns ook.

 

We hadden dit keer voor het eerst een navigator in de auto voor Engeland. Soms zocht hij wel eens een heel korte route uit. De weggetjes waren dan zo smal, dat je een stuk achteruit moest rijden als je een tegenligger tegenkwam. En natuurlijk waren er weer de vele wegen met de heggetjes. Omdat je als bestuurder links zit, heb je in de vele bochten minder zicht. Maar dat maakt het autorijden ook leuk.

Uiteraard hebben we weer niet alles gezien. Sint Michael's Mount hebben we overgeslagen, omdat zaterdag alles gesloten is en zondag de tuinen om het kasteel gesloten zijn en dat waren net de dagen, dat we in buurt waren. Maar er waren genoeg andere dingen te zienZie ook: vakantie 2009: Engeland, Wales

Subpagina AustraliŽ:  Hongkong     
   

Engels / English                                                           

                                                                           

omhoog                    home     

 

W3Counter Web Stats

 

 

-0-0-0-