Nachtvlinders: Sikkelmotten (Oecophoridae)in de tuin.


Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
home
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

To the English website / Naar de Engelse websiteEngels / English

                                                            Nachtvlinders: Sikkelmotten, Oecophoridae in de tuin     

Subpagina vlinders:  Dagvlinders,    Uilen, Noctuidae,  Spanners, Geometridae,  Bladrollers, Torticidae,   Pyralidae, Crambidae  

Sikkelmotten (Oecophoridae).

Rupsen van sikkelmotten eten vaak dood plantaardig materiaal, maar er zijn ook soorten waarvan de rupsen zich voeden met graan, zaden of textiel.  De motten zijn vaak herkenbaar aan de lange gebogen palpen. (sikkels)
Volgens wikipedia: De indeling van families in de orde Lepidoptera is recentelijk sterk gewijzigd, deze familie bevat nu ook de geslachten in de oude families Amphisbatidae, Autostichidae, Chimbachidae, Depressariidae, Hypertrophidae, Peleopodidae, Stathmopodidae, Stenomida en Xyloryctidae.
Dat maakt het soms lastig. Bleke kaartmot (Agonopterix arenella) zie je nu in de familie Depressariidae staan, maar op andere sites bij Sikkelmotten (Oecophoridae). Ik heb hem op deze pagina gezet.

  

Dwergsikkelmot (Borkhausenia fuscescens). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae). Dwergsikkelmot (Borkhausenia fuscescens). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

Een bruingrijze kleine mot. Op de vleugel zitten drie donkere vlekken.
De rups eet bladeren van bomen en struiken, gedroogde bladeren. Ze zijn ook in vogelnesten te vinden. Net als de mot op de foto, zijn ze soms in huis.
Hij overwintert als rups.
Juni - augustus.
Spanwijdte 7 - 12 mm.
Europa.

Dwergsikkelmot (Borkhausenia fuscescens). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).  Foto's 16-6-2014. 

Schuursikkelmot (Borkhausenia minutella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

Schuursikkelmot (Borkhausenia minutella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

Een leigrijs motje met op elke vleugel twee licht gele vlekken. Ik zie ze soms in de schuur. 
De rupsen voeden zich o.a. met zaden en gedroogde vruchten.

Spanwijdte van 10 tot 14 mm.
Mei - juni. 
Europa.

Foto 30-6-2013.

Esperiamot (Esperia sulphurella) Esperiamot (Esperia sulphurella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

Het is een dagactieve nachtvlinder. Ze schijnen vooral 's ochtends vroeg actief te zijn. Ik dacht eerst aan een een schietmot, toen ik hem zag. Hij steekt de antennes op dezelfde manier naar voren. Het was al laat en de zon stond al laag. Het was daarom lastig om hem goed te fotograferen.
In 1971 is in Melissant (Zuid-Holland) de eerste Nederlandse Esperiamot gezien. Nu worden ze vaker gevonden (vooral dit jaar 2009) Maar ze staan nog vermeld als zeldzaam. 
Herkenbaar aan de witte band om de antennes, een geelwit vlekje op de rug en een gele streep op de zijkant. (hier niet goed zichtbaar)
Vliegtijd april - juni. Eťn generatie.
De rupsen leven van dood hout. (Beuk, eik, sleedoorn en blauwe bosbes)
Spanwijdte 12 - 16 mm.
Esperia-sulphurella--2-20-4.jpg (90742 bytes)
    Een jaar later zag ik hem op het zelfde plekje in de avondzon. 6-5-2010  Esperiamot (Esperia sulphurella)
Bruine molmboorder (Harpella forficella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae) Bruine molmboorder (Harpella forficella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

De uitgegroeide palpen zijn bij deze soort heel duidelijk te zien.

De rups leeft van vermolmd hout maar is ook te vinden in boomzwammen van loofbomen. Hij is vooral te vinden op zandgronden.

Hij overwintert als rups.
Vliegtijd Juni - september.
Spanwijdte 19 - 29 mm.
Europa.

  Bruine molmboorder (Harpella forficella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae) Foto 17-7-2011 

Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae) Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

De uitgegroeide palpen zijn ook hier te zien. Op de vleugel zitten drie donkere vlekken.
De rups eet zowel plantaardige als dierlijke stoffen. Bijvoorbeeld zaden, wol, huiden, dode insecten, gedroogde planten. Ze zijn ook in vogelnesten te vinden. Net als de mot op de foto, zijn ze veel in huis en zijn ze schadelijk.
Hij overwintert als rups.
Vliegtijd Het hele jaar. vooral in juli, augustus.
Spanwijdte 15 - 26 mm.
Deze soort komt oorspronkelijk uit AziŽ, maar is nu op vele plekken in de wereld te vinden.

 Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae)  Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) Familie: Sikkelmotten (Oecophoridae) Foto's 4-10-2011. 

Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae). Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

Tot voor kort (2013) werden al deze motten, die in Nederland werden gevonden Kaneelsikkelmot (Metalampra cinnamomea) genoemd. Bedankt voor de uitleg Tymo Muus.
Uitleg op www.microlepidoptera: Op basis van de eerste steekproeven (sept-2013) gebaseerd op genitaalonderzoek onderscheidt M. italica zich van M. cinnamomea door de helder oranje of oranjebruine grondkleur, met de veelal scherpe (helder lichtgele) tekening. M. cinnamomea is grauwer, bruinachtiger of donkerrood, met bredere banden, een sterker ontwikkelde tornusvlek (onderrandpuntsvlek) en de tekening is bleker: geelwit tot wit. M. cinnamomea lijkt vooral gebonden te zijn aan de droge terreinen, zoals de binnenlandse zandgronden en de duinen. M. italica komt meer in de vochtige (beuken of eiken)bossen voor, maar zelden ook in broekbossen. 
De rups leeft in boomschimmels en eventueel ook in het rottende hout eronder.
Vliegtijd Mei - oktober. Spanwijdte 10 - 14 mm.
 Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae). Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae).  Foto's 4-7-2012. Italiaanse kaneelsikkelmot (Metalampra italica). Familie Sikkelmotten (Oecophoridae). 8-8-2014. In het zonnetje.


Familie Platlijfjes (Depressariidae).

Bleke kaartmot (Agonopterix arenella) zie je nu in de familie Depressariidae staan, maar op andere sites bij Sikkelmotten (Oecophoridae). Ik heb hem op deze pagina gezet.

Bleke kaartmot (Agonopterix arenella).†Familie Platlijfjes (Depressariidae). Soms in onderfamilie Depressariinae, familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

Bleke kaartmot (Agonopterix arenella). Familie Platlijfjes (Depressariidae). Soms in onderfamilie Depressariinae, familie Sikkelmotten (Oecophoridae).

De lichtbruine voorvleugels hebben in het midden een donker bruine vlek met daarboven twee kleine donkere vlekjes.  
De rupsen voeden zich eerst als bladmineerder o.a. met distel, klis. Later zit hij in een spinsel onder het blad.

Spanwijdte van 19 tot 25 mm.
Augustus - juni. De volwassen mot overwintert.
Palearctisch.

Foto 15-7-2013.

Dť informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders. www.vlindernet.nl   www.vlindernet.nl Dť informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders. 
 Een site voor kleine vlinders: www.microlepidoptera.nl  www.microlepidoptera.nl Een site voor kleine vlinders. Alle sikkelmotten van Nederland. en  alle platlijfjes van Nederland.         
Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven. Bij waarneming.nl. kun je, als je lid bent, aan elkaar informatie over dieren vragen en waarnemingen doorgeven. Op waarneming: Alle sikkelmotten van Nederland  en  alle splatlijfjes van Nederland. 

Als jouw dier, dat je zoekt, niet op deze bladzijden staat, kun je eens kijken bij  The Garden Safari van Hans Arentsen en Hania BerdysInsecten fotosite van Albert de Wilde. 

Ik wil iedereen bedanken, die me bij waarneming.nl heeft geholpen met het determineren.  Met name Tymo Muus, John van Roosmalen en Luc knijnsberg.

   Engels / English                                                                                 

Nederlands!! Tuin, planten:    Dieren, insecten in de tuin: Nederlandse duinen, landen:
tuin
lente
lente'07
zomer
zomerbloeiers
onkruid
herfst
winter
kamerplanten
euphorbia
links      links2
 
dieren/links
spinnen
vlinders
libellen
vliegen
zweefvliegen/1
zweefvliegen/2
wespen/bijen
kevers
wantsen
Insecten overig
 
duinen
AustraliŽ
Engeland1      2 
Frankrijk1      2     3 
Ierland
ItaliŽ
Schotland
Spanje
TsjechiŽ
KroatiŽ
 
 

Subpagina Frankrijk: Insecten Frankrijk 
Subpagina vlinders:  Dagvlinders,    Uilen, Noctuidae,   Spanners, Geometridae,  Bladrollers, Torticidae,   Pyralidae, Crambidae          

W3Counter Web Stats